Przedstawiamy kolejny przepis na zdrowszą wersję przekąski. Razowe gofry z karobem podane z dowolnymi / ulubionymi dodatkami - mogą być posypane startą czekoladą, posmarowane powidłami, masłem orzechowym lub owocami.
Z przepisu wyjdzie 6 gofrów. Gofry zawierają karob - zamiennik kakao, więc mogą być spożywane przez osoby uczulone na kakao. Jeśli wolimy dodać kakao - można zamienić.
Jeśli użyjemy mleka roślinnego gofry będą wegańskie.
Gofry świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie, deser, podwieczorek. Można je również zabrać w pudełku śniadaniowym do szkoły lub pracy.
Jak zrobić gofry razowe z karobem i owocami?
Składniki: (na 6 gofrów)
3 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka (dowolnego)
1 łyżka karobu (zamiennik kakao)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. z samopszy)
1/2 szklanki mąki pszennej
odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy
ulubione dodatki np. masło orzechowe i owoce
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek i odstawić na bok.
2. Do żółtek dodać mleko, olej, karob, mąki i proszek do pieczenia, a następnie wymieszać
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w wczecześniej powstałą masę.
4. Smażyć w gofrownicy lekko natłuszczonej olejem (może być kokosowy)
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji