Owoce suszone lub sproszkowane

Aktywne filtry

Suszone owoce (bakalie) niesiarkowane

Suszone owoce to zdrowa przekąska, którą można zastąpić tradycyjne słodycze. Ważne aby suszone owoce były bez konserwantów, niesiarkowane - wtedy to również wartościowy dodatek do deserów, wypieków, zdrowych śniadań (owsianki, jaglanki, granola, musli). Suszone owoce i warzywa również w formie chipsów owocowych i warzywnych bez dodatku cukru). Mamy w ofercie zarówno bakalie ekologiczne, jak i te bez certyfikatu.

Owoce suszone lub sproszkowane – idealne na zdrową przekąskę

Brakuje Ci pomysłu na szybką i zdrową przekąskę, którą możesz mieć zawsze pod ręką? Chcesz ograniczyć spożywanie cukru, ale nie umiesz pozbyć się ochoty na słodkie? Rozwiązanie jest w zasięgu Twojej ręki, a raczej kliknięcia myszki! To pyszne, świeże i pełne wartości odżywczych – bakalie i suszone owoce bez dodatku cukru czy konserwantów  z naszej oferty.

W sklepie zdroweslodycze.pl znajdziesz szeroki wybór ekologicznych suszonych owoców, które nie zawierają siarki, sztucznych dodatków czy słodzików. Ich intensywny smak i aromat pochodzi wyłącznie z samych owoców, a nie z dodanego cukru czy wzmacniaczy, co sprawia, że spokojnie możesz podawać je także dzieciom.

Suszone owoce bez dodatku cukru są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych batoników czy ciastek, po które często sięgamy w pośpiechu, chcąc zaspokoić głód lub gdy mamy chęć na coś słodkiego. Małe opakowanie bez problemu zmieścisz do torebki lub plecaka, dzięki czemu będziesz mieć zawsze przy sobie coś wartościowego na małego głoda!

Suszone owoce bez konserwantów – bogactwo składników odżywczych

Niesiarkowane owoce suszone są bogate w składniki odżywcze, w tym w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Na przykład sięgając po suszone śliwki, dostarczysz do organizmu witaminy B6, potasu, żelaza i błonnika, a suszone daktyle to dobre źródło kwasu foliowego witaminy A i C, wapnia oraz magnezu.

Suszone owoce bez cukru powstają w naturalnym procesie utrwalania żywności, jakim jest suszenie. Polega na wyparowywaniu wody z owoców poprzez poddanie ich działaniu wysokiej temperatury – w porównaniu do świeżych produktów, owoce po suszeniu zawierają około 70% mniej wody. Dzięki temu są znacznie dłużej zdatne do spożycia, a przy okazji nie tracą wartości odżywczych ani walorów smakowych.

Temu procesowi można poddawać nie tylko owoce, ale także rośliny i warzywa, zyskując smaczną, chrupiącą i wartościową przekąskę. Ogromną popularnością cieszą się obecnie tzw. superfoods, czyli żywność wysokoodżywcza np. jęczmień, korzeń maca czy chlorella, które zostały poddane procesowi suszenia. W postaci sproszkowanej doskonale sprawdzą się, jako dodatek do posiłku, przy okazji uzupełniając go w cenne witaminy, minerały, makroelementy i antyoksydanty.

Poznaj najzdrowsze owoce suszone bez cukru

Dzięki temu, że bakalie i owoce suszone dostępne w naszym sklepie zdroweslodycze.pl nie zawierają dodanego cukru, konserwantów ani siarki, zachowują wiele z cennych wartości odżywczych świeżych zamienników . W zależności od tego, po jaki rodzaj sięgniesz, dostarczysz swojemu organizmowi innych cennych składników.

Rodzynki suszone są bogate w antyoksydanty i błonnik, zawierają też witaminy B, żelazo i potas. Z kolei suszone morele zawierają beta-karoten, witaminę C i potas. Pomagają również w poprawie widzenia i zapobieganiu chorobom serca. Po suszone jabłka sięgnij, aby uzupełnić dietę w błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, witaminy i minerały, takie jak żelazo, potas i magnez.

Morwa biała, stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako naturalne lekarstwo na dolegliwości, takie jak choroby serca, cukrzyca, choroby wątroby czy nerek jest źródłem błonnika, wapnia, żelaza, witamin i antyoksydantów.

Ze swojej odżywczej mocy słyną także małe superfoods – jagody goji. Te małe owoce są bogactwem witaminy C, A, błonnika, żelaza, cynku i antyoksydantów. Wspierają zdrowie oczu, pracę mózgu, wspomagają funkcje wątroby, gospodarkę cukrową, a także poprawiają odporność organizmu. Posiadają także cenne właściwości zwalczania wolnych rodników i spowalniania starzenia się skóry.

Nie zapominajmy także o cennych właściwościach, jakie posiada suszona żurawina. Zawarte w niej związki proantocyjanidyny, pomagają w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych i zmniejszają ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych, z kolei antyoksydanty i polifenole poprawiają pracę serca i funkcje poznawcze. Suszone żurawiny zawierają także błonnik pokarmowy, który pomaga w regulacji trawienia i zapobieganiu zaparciom oraz są dobrym źródłem witaminy C.

Suszone owoce dzikiej róży to z kolei doskonały dodatek do herbat, nalewek, konfitur czy dżemów, który zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i będzie chronił organizm przed infekcjami.

Pamiętajmy, że same suszone owoce zawierają naturalnie występujące cukry i mogą być dość kaloryczne, więc jak zawsze zachęcamy do spożywania z umiarem. Unikajmy bakalii dosładzanych, które zawierają sporo zbędnego cukru.

Idealne do wypieków i owsianki — owoce w sproszkowanej formie

Liofilizowane owoce, warzywa i rośliny w proszku to doskonały, bogaty w wartości odżywcze dodatek do koktajli, owsianek, ciast, jogurtów i innych deserów. Już łyżka takiego proszku sprawi, że zwykły posiłek zamieni się w bombę zdrowia! Doskonale sprawdzą się także w posiłkach dla dzieci.

Szpinak, brokuł, cukinia i pietruszka w proszku są dobrym sposobem na przemycenie do diety malucha zielonych warzyw, które są skarbnicą witamin i minerałów. Możesz je dodać do obiadu, omleta, kaszki czy jogurtu – nie tylko nadadzą mu przyjemny smak, ale także niezwykły kolor!

Świetnym pomysłem na zdrowe, naturalne chipsy są również owoce liofilizowane nie sproszkowane (w całości). Chrupiące, pełne witamin owoce można zajadać prosto z opakowania lub dodać do deseru, śniadania czy jogurtu.

Chcąc zastąpić cukier w domowych wypiekach, zaopatrz domową spiżarnię w sproszkowane daktyle – naturalnie słodkie, a przy okazji zdrowe. Ich lekko karmelowy posmak nada Twoim deserom nowych walorów smakowych!