Nasiona i pestki

Aktywne filtry

Nasiona i pestki

Nasiona i ziarna są bardzo wartościowe i nie powinno ich zabraknąć w zdrowej diecie. Wiele zastosowań - ziarna i nasiona jakie znamy i te ekspandowane są idealnym dodatkiem do owsianki, jaglanki czy deserów i wypieków. Świetne do zaparzania (siemię lniane), do pieczenia ciast i pieczywa (mak, sezam), popcorn. Do tego nasiona i ziarna oblane czekoladą jako pyszna przekąska lub dodatek do deserów. 

Ziarna ekspandowane, czyli zdrowe przekąski dla każdego

Pestki i nasiona ekspandowane dostępne w naszym sklepie to różnego rodzaju ziarna, które poddaje się procesowi podgrzewania, a następnie gwałtownie zmniejsza ciśnienie. W rezultacie nasiona otwierają się i powiększają swoją objętość. Podobny proces można zaobserwować przygotowując popcorn, gdy nasiona kukurydzy pod wpływem ciepła wystrzeliwują, tworząc chrupką, piankową strukturę.

Najczęściej ekspandowane są ziarna zbóż, takich jak ryż, gryka, jagły, pszenica, kukurydza czy jęczmień. W efekcie otrzymuje się smaczne, a dodatkowo niezwykle wartościowe produkty spożywcze, które znajdziesz na zdroweslodycze.pl. Uzyskane w ten sposób, zdrowe nasiona mogą stanowić dietetyczną przekąskę, główny składnik lub dodatek do płatków śniadaniowych, musli czy sałatek.

Zalety ekspandowania nasion i pestek

Proces ekspandowania ziaren ma wiele korzyści dla naszego zdrowia i utrzymania dobrej formy. Poprzez podgrzewanie następuje zmiana struktury wewnętrznej ziaren, co ułatwia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych. Ziarna ekspandowane dostępne w naszej ofercie są niskokaloryczne, a dodatkowo ich struktura ma większą objętość, co przyczynia się do szybszego odczuwania sytości. Dodatkowo, nasiona i ziarna ekspandowane są gotowe do spożycia prosto z opakowania i nie wymagają gotowania, co również ułatwia ich spożywanie.

Zdrowe ziarna i pestki w formie ekspandowanej wyróżnia charakterystyczna tekstura i chrupiąca konsystencja. Produkty od zdroweslodycze.pl doskonale sprawdzają się jako dodatek do potraw sezonowych, tzw. zdrowych śniadań (owsianki, jaglanki, musli), dziecięcych przekąsek lub urozmaiconego lunchu. Ponadto zdrowe pestki i nasiona ekspandowane okazują się niezwykle funkcjonalne i łatwe w przechowywaniu, a do tego długo zachowują świeżość. 

Składniki odżywcze w ziarnach ekspandowanych

Ekspandowane nasiona i pestki to bogactwo składników w dietetycznej formie. Poddane procesowi ekspandowania różnego rodzaju ziarna zbóż zachowują większość swoich wartości odżywczych, niezbędnych dla naszego zdrowia i dobrej kondycji. Do najbardziej wartościowych składników, zawartych w nasionach ekspandowanych, należą przede wszystkim:

  • Błonnik, niezbędny dla zdrowia układu pokarmowego, pomagający w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki. Spożywanie błonnika może również pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi.
  • Węglowodany, będące głównym źródłem energii dla całego organizmu, niezbędne do wykonywania codziennych czynności, a tym bardziej dla wytężonej aktywności fizycznej.
  • Białko roślinne, które obecne jest na przykład w ekspandowanej pszenicy lub jęczmieniu, to kluczowy składnik budulcowy komórek i tkanek, pełniący także szereg innych funkcji w organizmie.
  • Witaminy z grupy B: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina) oraz niacyna są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu energetycznego i produkcji czerwonych krwinek.
  • Minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk i fosfor, które są konieczne do wzrostu i utrzymania zdrowych kości, a także prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i innych procesów metabolicznych.

Warto zaznaczyć, że dokładna zawartość poszczególnych składników odżywczych w nasionach ekspandowanych może różnić się w zależności od rodzaju ziarna. Z tego powodu zawsze warto sprawdzić etykietę produktu, aby uzyskać pełną informacją na temat zawartości substancji odżywczych.