Bakalie - orzechy i migdały

Aktywne filtry

Bakalie niesiarkowane, bez konserwantów

Orzechy i migdały to niezwykle cenne zdrowe przekąski lub pyszny dodatek do wypieków. Bogate w witaminy i składniki mineralne są niezbędne np. w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Polecane sportowcom i cenione przez osoby na diecie KETO. Duży wybór rodzajów, ekologiczne, bez konserwantów. Niezastąpione do sałatek, zdrowych śniadań (owsianki, jaglanki, musli).  Orzechy blanszowane, płatki migdałowe, mąka migdałowa. 

Pełnowartościowe bakalie do ciast, deserów i zdrowych przekąsek

Bakalie niesiarkowane to różnego rodzaju orzechy, liofilizowane owoce, rodzynki lub migdały, które nie zostały poddane siarkowaniu. Jest to proces stosowany w przemyśle spożywczym, podczas którego do owoców dodaje się dwutlenek siarki w celu zahamowania procesów utleniania i zmniejszenia ryzyka rozwoju pleśni. Siarka dodawana do bakalii przedłuża ich świeżość, ale wykorzystywana jest też z uwagi na swoje właściwości dla zachowania naturalnego koloru produktów.

Czy należy unikać siarkowanych bakalii i orzechów?

Siarkowanie jest powszechnym sposobem na zachowanie świeżości suszonych owoców i orzechów, dlatego w znacznej mierze decyzja o ich wyborze lub unikaniu zależy od indywidualnych preferencji konsumenta. W ofercie sklepu zdroweslodycze.pl z pewnością znajdziesz odpowiedni produkt. Pamiętaj jednak, że niektóre osoby mogą być wrażliwe na zawartość siarki, co może się objawiać reakcjami alergicznymi.

Po spożyciu bakalii zawierających konserwanty, alergicy i osoby wrażliwe na siarkę mogą doświadczać nieprzyjemnych objawów, takich jak wysypki, trudności w oddychaniu, obrzęki twarzy czy duszności. W przypadku zdiagnozowanego uczulenia należy zawsze sprawdzać etykiety i wybierać produkty, takie jak migdały, suszone figi, rodzynki lub inne bakalie, oznaczone jako niesiarkowane lub niezawierające siarczanów.

Suszone owoce i orzechy bez konserwantów

Niesiarkowane bakalie, migdały i suszone owoce od zdroweslodycze.pl są źródłem wielu ważnych składników odżywczych - między innymi błonnika, witamin z grupy B, E i C, potasu, magnezu i żelaza. Zdrowe orzechy nerkowca, orzechy włoskie, ziemne i brazylijskie są bogate w niezbędne dla zdrowia tłuszcze oraz kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na serce i obniżają poziom złego cholesterolu. 

W naszej ofercie znajdziesz różnego rodzaju bakalie bez konserwantów, takie jak rodzynki, suszone śliwki, morele lub jabłka można z powodzeniem wykorzystać w sałatkach, dietetycznych przekąskach czy jako dodatek do musli. Migdały, orzechy włoskie, a także liofilizowane banany lub jagody leśne to z kolei świetna propozycja na urozmaicenie ciast i deserów.