Szukaj na blogu

Przepis na czekoladowe babeczki / muffinki owsiane bez dodatku cukru

Przepis na czekoladowe babeczki / muffinki owsiane bez dodatku cukru

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj proponujemy Wam kolejny przepis na zdrowszy deser / przekąskę do lunchboxa lub na drugie śniadanie / do kawy.. Przepis pozwoli na upieczenie owsianych babeczek / muffinek czekoladowych z płatkami migdałowymi - bez dodatku cukru, możliwe do zrobienia w wersji wege / bez glutenu.
Babeczki można przygotować w domu, składniki oczywiście znajdziecie u nas w sklepie - polecamy się :)

Własnoręcznie przygotowane babeczki to dobra alternatywa dla kupnych słodyczy, warto użyć dobrej jakości produktów. Jeśli użyjemy składników bez glutenu, babeczki będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli wybierzemy mleko roślinne, babeczki będą wegańskie.

Jak zrobić czekoladowe babeczki / muffinki owsiane bez dodatku cukru?

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka erytrytolu (lub innego słodziwa)
pół szklanki napoju roślinnego (może być mleko krowie)
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
olej do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
1. W misce połączyć: płatki owsiane, masło orzechowe, słodziwo, mleko i kakao.
2. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać i odczekać 15 minut przed włożeniem masy do foremek.
3. Włożyć masę do silikonowych foremek wysmarowanych olejem tak do 1/3 wysokości foremki (to nie są babeczki, które wyrosną)
4. Wierzch babeczek posypać płatkami migdałowymi.
5. Piec 30 minut, w temperaturze 190° z termoobiegiem.

Z podanych proporcji wyjdzie 8 babeczek
Smacznego :)

Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz