Przedstawiamy przepis na bardzo prostą przekąskę, którą możecie przygotować sami w domu - wafle domowe przełożone kremem daktylowym o smaku słonego karmelu. Kiedyś popularne - duże wafle przekładane konfiturą, dzisiaj zastąpione gotowymi waflami (często ze słabym składem).
My proponujemy własnoręcznie robiony krem "słony karmel" - z dobrym składem, z naturalnych produktów.
Kremem przekładamy właśnie duże wafle domowe, jednak kremu z przepisu można oczywiście użyć również do innych deserów - smacznego.
Tylko 4 składniki (krem - trzy) - wafle przekładane kremem słony karmel świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na deser, do kawy, na przyjęcie.
Pamiętajcie, że naturalne masło orzechowe, suszone daktyle i duże wafle domowe bez dodatku cukru (a nawet sól) znajdziecie u nas w sklepie (poniżej artykułu znajdziecie link do produktów).
Jak zrobić wafle przekładane kremem daktylowym słony karmel?
Składniki:
* szklanka suszonych daktyli
* 3 łyżki masła orzechowego (polecamy marki Basia Basia, Primaeco, Terrasana)
* duża szczypta soli
* duże wafle domowe (polecamy te z firmy Ania, bez dodatku cukru -> Wafle domowe)
Sposób przygotowania:
Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum godzinę.
Po tym czasie daktyle odsączamy, ale nie wylewamy całej wody (może się jeszcze przydać, gdyby ciężko się blendowało).
Daktyle blendujemy z masłem orzechowym i solą.
Przekładamy wafle gotowym kremem - najlepsze są następnego dnia.
Smacznego!
Przepis przygotowany dzięki Kasi z kanału Bez Presji