Szukaj na blogu

Cieciorka do chrupania - przepis na chrupki z ciecierzycy

Cieciorka do chrupania - przepis na chrupki z ciecierzycy

- Kategorie Przepisy

Muszę przyznać, że uwielbiamy pieczoną cieciorkę - zawsze gdy piekę warzywa do obiadu dorzucam zawartość słoiczka z ciecierzycą i te pyszne kuleczki znikają zawsze w całości.

Poniżej proponujemy przepis na cieciorkę do chrupania czyli takie zdrowe przekąski do chrupania / chipsy warzywne np. na wieczór filmowy. Przygotowanie takich cieciorkowych chrupek nie jest trudne a na pewno będzie to zdrowsza przekąska niż wiele kupnych. Tu sami decydujecie jakie przyprawy dodacie (zalecamy żeby nie była to tylko sól a już na pewni nie w nadmiarze). Dodatkowo, ciecierzyca to bardzo zdrowa roślina strączkowa, więc nie będą to puste kalorie tylko wartościowa przekąska.

Jak przygotować chrupki z ciecierzycy / cieciorkę do chrupania?

Składniki:
2 szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy
Olej rzepakowy
1/3 łyżeczki wędzonej papryki*
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego*
Sól*
(* to przyprawy sugerowane, można użyć swoich ulubionych albo eksperymentować ze smakami)

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 200st z termoobiegiem.
2. Ciecierzycę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut.
3. Po tym czasie ciecierzyce przełożyć do miski, dodać olej, przyprawy i z powrotem wysypać na blaszkę (wyłożoną tym samym papierem).
4. Piec kolejne 15 minut.
5. Zaraz po wyjęciu z piekarnika będzie gotowa do jedzenia, ale najlepsza jest kiedy dobrze wystygnie.


P.S. Oczywiście po składniki zapraszamy do nas do sklepu a jeśli akurat nie dysonujecie wolnym czasem żeby przygotować takie chrupki samemu to można zajrzeć do nas i wybrać chrupiące przekąski np. z soczewicy, ciecierzycy czy chipsy warzywne.

I tyle - mamy nadzieję, że takie zdrowe chipsy warzywne Wam zasmakują i ciecierzyca zyska kolejnych fanów :)
Smacznego!


Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz