Szukaj na blogu

Owoce i warzywa liofilizowane - zdrowa przekąska i dodatek do deserów.

Owoce i warzywa liofilizowane - zdrowa przekąska i dodatek do deserów.

- Kategorie Artykuły
  • Co to są owoce liofilizowane?
  • Na czym polega proces liofilizacji?
  • Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?
  • Do czego można wykorzystać owoce i warzywa liofilizowane?
  • Gdzie kupić warzywa i owoce liofilizowane?
  • Jak przechowywać liofilizowane owoce i warzywa?

Jakiś czas temu pisaliśmy o owocach suszonych (bakaliach), jakie wszyscy znamy. Jednak tradycyjne suszenie produktów to nie jedyny sposób konserwowania żywności. Dzisiaj chciałabym zwrócić Waszą uwagę na inny sposób utrwalania np. owoców i warzyw - liofilizowanie.
Dla wielu brzmi to może dziwnie i podejrzanie, ale naprawdę warto poznać produkty poddane temu procesowi. Dzięki swoim wielu zaletom, liofilizowana żywność jest coraz bardziej doceniana.
Bez problemu możemy sami wysuszyć jabłka lub inne owoce, jednak liofilizacja to proces skomplikowany i na pewno nie uda nam się tego zrobić w domowych warunkach. Polecamy jednak owoce i warzywa liofilizowane wszystkim.

Na czym polega proces liofilizacji?

Liofilizacja to konserwowanie żywności bez użycia konserwantów. Polega na suszeniu produktu przez wymrażanie z niego wody, czyli sublimacji. Produkt (np. owoce) zamraża się do temperatury ok. -40° a potem suszy z zastosowaniem obniżonego ciśnienia.
Dzięki temu produkt poddany takiemu procesowi traci aż do 95% wody, co doskonale chroni go przed zepsuciem. Ma długi termin przydatności do spożycia oraz jest bardzo lekki.

OWOCE I WARZYWA LIOFILIZOWANE
- SPRAWDŹ OFERTĘ!

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Zdecydowanie tak. Zdrowa i bezpieczna.
Produkty - p. owoce liofilizowane zachowują od 90 do 100% składników mineralnych i witamin. Dodatkowo, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani innych sztucznych substancji. Mimo to zachowują naturalny kolor i strukturę wewnętrzną. Zamoczone pęcznieją. Są niezwykle cenne, ponieważ mają taką samą wartość jak świeżo zerwane owoce czy warzywa.

Do czego można wykorzystać owoce i warzywa liofilizowane? 

Jak w wielu przypadkach, liofilizacja zaczęła być po raz pierwszy stosowana do konserwowania żywności dla astronautów. Lekkie, pełnowartościowe dania z długim terminem ważności doceniają również uczestnicy wypraw górskich, żeglarze oraz żołnierze.
Warzywa, owoce  liofilizowane znalazły również zastosowanie w domowych kuchniach. Liofilizacji można poddawać nawet zioła czy ryby.
To pyszna i bardzo zdrowa przekąska – takie owocowe lub warzywne liofilizowane chrupki można serwować dzieciom i zajadać je samemu. Dostępne np. w formie mniejszych porcji można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub do pracy.
Owoce liofilizowane to także świetny dodatek do deserów (lody, czekolada, ciasta) i zdrowych śniadań (owsianki, jaglanki, musli).
Jeśli nie jesteście fanami surowych owoców lub macie w domu niejadka, warzywa i owoce liofilizowane pomogą Wam dostarczyć niezbędnych witamin i składników odżywczych. Można je sproszkować lub nabyć w formie sproszkowanej i dodawać np. do jogurtów czy płatków śniadaniowych. Takie zastosowanie pozwala wzbogacić wartość odżywczą posiłku a nawet go zabarwić (sproszkowane owoce i warzywa liofilizowane są świetnym naturalnym barwnikiem).

Jak przechowywać warzywa, owoce liofilizowane?

Warzywa i owoce liofilizowane, tak jak pozostałe produkty poddane temu procesowi powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu - to podstawowa zasada. Jeśli opakowanie jest szczelne, liofilizaty będą chrupiące, delikatne, suche. Bardzo łatwo jednak absorbują wodę czy wilgoć i jeśli zostawimy je w nieszczelnym opakowaniu lub niczym nie przykryte po prostu zrobią się miękkie, zwiększą swoją objętość.

Gdzie kupić owoce i warzywa liofilizowane?

Owoce i warzywa liofilizowane są coraz bardziej popularne i dostępne w ofercie kilku producentów. Najłatwiej można je nabyć w sklepach internetowych - zapraszamy oczywiście do nas do sklepu – mamy duży wybór liofilizatów w dobrej cenie - zarówno sproszkowane jak i w kawałkach. Mamy również sporo produktów z dodatkiem owoców liofilizowanych (np. produkty śniadaniowe). Spróbujcie koniecznie :)
https://www.zdroweslodycze.pl/owoce-liofilizowane

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz