Szukaj na blogu

Sezon grypowy w pełni – czy Wy też wspomagacie odporność miodem?

Sezon grypowy w pełni – czy Wy też wspomagacie odporność miodem?

- Kategorie Artykuły
  • Dlaczego warto spożywać miód?
  • Jak skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu?
  • Który miód wybrać?
  • Jak przechowywać miód żeby nie stracił swoich właściwości?
  • Co zrobić gdy nie przepadamy za smakiem miodu, ale chcielibyśmy skorzystać z jego dobroczynnego wpływu na nasz organizm?
  • Te i wiele innych informacji znajdziecie poniżej.

******************

Dlaczego warto spożywać miód?

Miody są szczególnie lubiane i cenione z powodu swoich prozdrowotnych właściwości odżywczych oraz bogatego i zróżnicowanego składu. Zawierają mnóstwo mikroelementów, enzymów, kwasów organicznych i witamin.
Szczególnie jesienią miód pomaga zwalczać infekcje, ale tak naprawdę najlepsze efekty zdrowotne daje ich regularne spożywanie przez cały rok.
Oczywiście nie każdy miód jest dobrej jakości i nie każdy ma takie same właściwości.

Na co zwrócić uwagę wybierając miód aby korzyści były maksymalne?

Naszą czujność powinny wzbudzić niskie ceny miodu oferowane przez niektóre sklepy – częstym procederem jest mieszanie niewielkiej ilości polskiego miodu dobrej jakości ze sprowadzanym z Azji tanim miodem niewiadomego pochodzenia – wtedy cena jest niska, ale jakość również a i skład niepewny.

Miody naturalne

Jak spożywać miód?

Tak naprawdę sposobów jest wiele – każdy znajdzie coś dla siebie.
Można zajadać go samego albo posmarować nim pieczywo czy naleśniki.
Świetnie nadaje się do zrobienia naturalnych syropów (np. z cebuli albo czosnku) wspomagających walkę z infekcjami.
Można wreszcie „słodzić” nim herbatę albo mleko. Pamiętajmy jednak, że wysoka temperatura pozbawia miód wielu wartościowych substancji. Aby zachować dobroczynne właściwości miodu, należy go dodawać do płynów o temperaturze maksymalnie 40º.
Najlepsze działanie ma regularne picie na czczo wody z miodem – wieczorem należy rozpuścić łyżkę miodu w szklance lekko ciepłej wody i wypić ją rano przed śniadaniem. Korzyści z picia miodu w tej postaci są według różnych źródeł nie do przecenienia.

Superfoods - co to jest?
Najwazniejsze informacje.

Jak przechowywać miód żeby nie stracił na jakości?

Szkodliwe dla miodu jest bezpośrednie działanie światła – najlepiej przechowywać go w szczelnym szklanym opakowaniu (bardzo łatwo chłonie zapachy, ale także wodę z otoczenia) w zacienionym lub ciemnym miejscu.
Ważna jest również temperatura w jakiej przechowujemy miód – dobrze jeśli wynosi ok 8 - 10º ponieważ wtedy miód najdłużej zachowa swoje właściwości.
Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i nieuniknionym. Tempo oraz sposób krystalizacji przebiega różnie w zależności od rodzaju miodu.

Który miód wybrać?

Każdy miód ma swoje specyficzne właściwości i dzięki temu możemy wybrać taki, który przyniesie nam najwięcej korzyści. Kilka przykładów działania przedstawiamy poniżej.

Wielokwiatowy wzmacnia organizm, dodaje energii a także pomaga wzmacniać odporność.
Lipowy wspomaga organizm w walce z infekcjami, łagodzi kaszel, działa napotnie.
Spadziowy pomaga w regeneracji organizmu, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.
Gryczany stosowany jest w chorobach układu krążenia i wątroby; działa przeciwbakteryjnie.
Rzepakowy polecany jest osobom aktywnym fizycznie i osobom z chorobami przewodu pokarmowego i serca.
Akacjowy jest polecany dla diabetyków i alergików oraz przy chorobach układu pokarmowego.
Wrzosowy hamuje rozwój bakterii i grzybów; pomaga w chorobach układu moczowego.
Manuka posiada niezwykle silne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, wzmacnia organizm.

Przepis na placuszki jaglane
z brzoskwinią i dynią
bez dodatku cukru

Jak skorzystać z właściwości miodu jeśli nie lubimy jego smaku?

Można spróbować miodów z naturalnymi dodatkami – to przepyszne i delikatne połączenie naturalnego miodu z polskich pasiek z liofilizowanymi owocami albo przyprawami (kakao, cynamon). Takie połączenie pozwala zachować wszystkie naturalne właściwości miodu i może być wykorzystywane w celach leczniczych. Idealne do pieczywa, naleśników ale też do jedzenia samego prosto ze słoiczka.

I jeszcze kilka słów o produkcie z serii superfoods..

Pyłek pszczeli – to prawdziwa bomba witaminowa – jest w nim prawie 300 związków aktywnych takich jak witaminy, mikro- i makroelementy oraz białka. Spożywanie pyłku jest polecane w przypadku wielu chorób, ale jest nieoceniony także aby podnieść odporność immunologiczną. Pomaga podwyższyć sprawność psychofizyczną organizmu, poprawić pamięć, uczenie się i zdolność koncentracji. Pyłek działa również antydepresyjnie, uspokajająco i antyalergicznie.
Jak spożywać pyłek? Sproszkowany pyłek (dla lepszej przyswajalności) pić dodany do napojów, albo jeść po dodaniu go do jogurtu, musli albo miodu. W zależności od tego jakie efekty chcemy uzyskać można zastosować również inne sposoby.

Polecamy duży wybór miodów i produktów z miodu z naszego sklepu.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz