Szukaj na blogu

Przepis na placuszki jaglane z brzoskwinią i dynią bez dodatku cukru

Przepis na placuszki jaglane z brzoskwinią i dynią bez dodatku cukru

- Kategorie Przepisy

Kasza jaglana to nieoceniony element diety w okresie przeziębień, ale tak naprawdę dania z tej kaszy powinny być częstym elementem naszego jadłospisu. Jest lekkostrawna, ma właściwości m.in. antywirusowe oraz wysuszające nadmiar wydzieliny, więc u nas jest obowiązkowa w leczeniu kataru.
Dlatego właśnie mamy w repertuarze kilka sposobów jej podania. Pisaliśmy już o placuszkach z kaszy jaglanej z jabłkami a teraz proponujemy przepis na placuszki z kaszy jaglanej, dyni i brzoskwiń. Chętni?
Placuszki robi się bardzo szybko, wszystkie składniki suche znajdziecie u nas w sklepie.

Jak zrobić placuszki jaglane z dynią i brzoskwiniami?

Składniki:
- 1 szklanka nie ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 brzoskwini - dojrzałej
- ok. 1 szklanka puree z upieczonej dyni
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki skrobi (może być ziemniaczana)

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą, gotujemy na sypko (u nas szklanka kaszy jaglanej gotowana w 3 szklankach lekko osolonej wody).
Dynię pieczemy (u nas trójkąciki dyni piżmowej pieczone ok. 15 min w 180º termoobieg)
Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki
Do miski wrzucamy pokrojone brzoskwinie, dynię, kaszę jaglaną, jajka, mąkę i skrobię. Blendujemy na gładką, aksamitną masę. Jeśli będzie za rzadkie, można dosypać mąki.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Jak ciasto lekko podsmaży się z jednej strony obracamy na drugą i spłaszczamy placuszek. Smażymy cienkie placki po obu stronach na złocisty kolor.

Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też są pyszne. Smaczne z owocami, z miodami, dżemami, konfiturami czy "zdrowymi" kremami do smarowania.

Polecamy na śniadanie, na obiad lub deser. Świetne do lunchboxu. 
Smacznego :)

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz