Szukaj na blogu

Przepis na makowiec japoński bez dodatku cukru

Przepis na makowiec japoński bez dodatku cukru

- Kategorie Przepisy

Szukacie pomysłu na zdrowszą wersję makowca? Mamy dziś dla Was przepis na makowiec japoński - na mleku roślinnym, bez dodanego cukru. Takie ciasto świetnie sprawdzi się kiedy chcemy przygotować deser dla domowników lub poczęstować gości. Sporo bakalii, maku - wartościowe dodatki, które razem świetnie smakują. Ciasto polane jest rozpuszczoną czekoladą bez dodatku cukru i ozdobione orzechami.

Składniki (oprócz jabłek) znajdziecie oczywiście również u nas (pod artykułem odnośniki) - warto zadbać aby były dobrej jakości, bakalie bez konserwantów, napój roślinny bez cukru. Cukier tu zamieniamy na naturalną substancję słodzącą (erytrytol), ale możecie użyć swojej ulubionej.

Jak zrobić makowiec japoński bez dodatku cukru?

Składniki:
400 g maku mielonego
3 szklanki mleka roślinnego
2 soczyste jabłka
6 łyżek erytrytolu lub innego słodzika
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
pół szklanki kaszy manny
tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej bez dodanego cukru)

Sposób przygotowania:
1. Mak zalewamy mlekiem roślinnym, gotujemy 10 minut i zostawimy do namoczenie na około godzinę.
2. Jabłka obieramy i ucieramy na drobnym oczku tarki.
3. Do maku dodajemy utarte jabłka i resztę składników (oprócz czekolady), mieszamy masę.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180st, grzanie góra-dół, masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy 60 minut i studzimy.
6. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy makowiec.

Smacznego :)

Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz