Sernik to ciasto kultowe - ma wielu wielbicieli i jeśli jesteśmy na diecie wegańskiej, trudno nam z niego zrezygnować. Jak więc przygotować sernik w wersji wegańskiej? Mamy propozycję takiego ciasta - jagielnik (bez mleka krowiego) z polewą czekoladową na spodzie z chrupiącym słonecznikiem poleca się na deser, do kawy..
Jeśli do zrobienia jagielnika użyjecie mleka owsianego bezglutenowego to ciasto nie będzie zawierało również glutenu.
Pamiętajcie, że składniki (w większości) możecie zamówić u nas na stronie :)
Jak zrobić jagielnik / wegański sernik?
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
Spód:
Szklanka nasion słonecznika (łuskane)
15 daktyli
Łyżka gorzkiego kakao
1 łyżką oleju rzepakowego
3 łyżki masła orzechowego
Masa:
Szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka owsianego
Puszka 300ml mleka kokosowego
Sok z jednej cytryny
2 łyżki erytrytolu
Dojrzały banan
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka owsianego
Sposób przygotowania:
1. Słonecznik podprażyć na suchej patelni aż zacznie ciemnieć i intensywnie pachnieć.
2. Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut do zmięknięcia, a następnie odcedzić.
3. Słonecznik połączyć z daktylami i kakao za pomocą blendera.
4. Tortownice wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masą i włożyć na 15 minut do lodówki.
5. Po tym czasie spod posmarować masłem orzechowym.
6. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na mleku.
7. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę zblendować z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, erytrytolem i bananem.
8. Powstałą masę wyłożyć na spód i wstawić tortownicę do lodówki na około godzinę.
9. W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę w mleku owsianym.
10. Oblać jagielnik czekoladą i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.
Smacznego :)
Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji.