Szukaj na blogu

Przepis na budyń jaglany czekoladowy z truskawkami

Przepis na budyń jaglany czekoladowy z truskawkami

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj mamy dla Was nowy przepis na tzw. zdrowy deser, który można przygotować samemu w domu. Budyń jaglany to zdrowsza wersja tradycyjnego budyniu - powstał z kaszy jaglanej, która jak wiadomo jest bardzo zdrowa. Budyń jaglany można przygotować zarówno w wersji tradycyjnej z mlekiem krowim lub bez laktozy z napojem roślinnym (wersja dla wegan, wegetarian, osób z nietolerancją laktozy). Przy zastosowaniu składników z certyfikatem potwierdzającym brak glutenu, deser będzie również bezglutenowy.

Budyń jaglany to pomysł na deser, który świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek dla gości, deser na wynos (zrobiony w pudełeczku lub słoiczku, który możemy zamknąć). Idealny również na deser dla rodziny.
Nietrudno go zrobić, naturalne składniki - polecamy wypróbować.

Z podanego przepisu wyjdą dwa większe deserki lub cztery mniejsze (np. kokilki).
Po składniki (np. kasza jaglana, kakao, mleko roślinne, syrop klonowy, bakalie, owoce liofilizowane) zapraszamy do naszego sklepu.

Jak zrobić budyń jaglany czekoladowy z owocami?

Składniki:
0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (dowolnego)
łyżeczka oleju kokosowego
banan
łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
owoce (tu truskawki)

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglanej solidnie przepłukać na sitku
2. Wsypać kaszę do garnka i zalać 2 szklankami mleka i oddać olej kokosowy - można użyć mleka tradycyjnego lub roślinnej alternatywy
3. Zagotować bez przykrycia, a po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem 10-15 minut.
4. Pod koniec gotowania dodać kakao.
5. Dla osłody dodać banana oraz opcjonalnie inne slodziwo i zblendować na gładko.
6. Podawać że świeżymi owocami - np. truskawkami lub innymi dodatkami, które lubimy.


Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji 

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz