Szukaj na blogu

Przepis na migdałowy pudding z tapioki z polewą owocową - przepis

Przepis na migdałowy pudding z tapioki z polewą owocową - przepis

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis na zdrowy deser - tym razem to migdałowy pudding z tapioki z dodatkiem własnoręcznie zrobionej polewy z owoców. Taki deser może być posłodzony naturalną substancją słodzącą i nie będzie zawierał dodanego cukru (oprócz cukru naturalnie występującego w owocach). Jeśli użyjemy napoju migdałowego bez glutenu, nasz deser będzie również bezglutenowy.

Krótka lista składników (zapraszamy po ich zakup do naszego sklepu), naturalne produkty - w prosty sposób przygotujecie niebanalny deser - dla siebie, dla rodziny lub dla gości. Jeśli deserki przygotujecie z pudełku śniadaniowym lub słoiczku, można go zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły.

Jak zrobić migdałowy pudding z tapioki z polewą owocową?

Składniki:
400 ml napoju migdałowego
około 1/4 szklanki drobnej tapioki (granulki)
1 łyżka erytrytolu (lub innego słodziwa)
opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
jagody/borówki/maliny/truskawki na polewę
opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
1. W garnku zagotować napój roślinny i wsypać tapiokę oraz słodziwo.
2. Gotować na małym ogniu pilnując i mieszając, ok. 15 minut.
3. Ugotowaną tapiokę (kuleczki muszą być całkowicie przezroczyste) przelać do szklaneczek.
4. Dobrze wystudzić, a w międzyczasie przygotować polewę.
5. Owoce włożyć do rondelka, chwilę podgrzewać, żeby puściły sok i częściowo zblendować.
6. Na wystudzoną tapiokę nałożyć owoce oraz jeśli chcemy - płatki migdałowe i można zajadać.
Smacznego!

Z podanych proporcji wyjdą 4 małe lub dwa większe deserki.


Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz