Szukaj na blogu

Przepis na naleśniki jaglane ze szpinakiem i konfiturą

Przepis na naleśniki jaglane ze szpinakiem i konfiturą

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj mamy dla Was przepis na naleśniki jaglane ze szpinakiem - proste do wykonania i na pewno zdrowsze od tradycyjnych z oczyszczonej mąki pszennej. Takie domowe naleśniki świetnie smakują z konfiturą, dżemem, miodem, "zdrowym" kremem, masłem orzechowym czy po prostu z owocami.
Wszystkie składniki (oprócz szpinaku i jajek) znajdziecie oczywiście u nas w sklepie - również dodatki, które będą miały tzw. dobry skład (naturalne miody, dżemy i konfitury bez dodatku cukru, kremy do smarowania bez oleju palmowego czy masła orzechowe bez cukru).

Jak zrobić naleśniki jaglane ze szpinakiem i konfiturami?

Składniki:

- 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mleka
- dwa jajka
- dwie łyżki oleju
- garść szpinaku
- powidła lub dżem / miód / krem do smarowania / masło orzechowe / owoce (ulubione dodatki)

Sposób przygotowania:

Kaszę, mąkę, jajka, mleko, olej i szpinak umieszczamy w dużej misce i dokładnie blendujemy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (tylko do pierwszego naleśnika) i smażymy naleśniki z obu stron tak samo jak klasyczne.
Gotowe naleśniki można posmarować tym co lubimy najbardziej i zawijać w ulubiony sposób.
Naleśniki jaglane świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy deser, ale można je również włożyć do lunchboxa - do pracy lub szkoły.


Przepis przygotowany dzięki Kasi z kanału Bez Presji

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz