Szukaj na blogu

Przepis na ciasto marchewkowe bez dodatku cukru

Przepis na ciasto marchewkowe bez dodatku cukru

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj mamy dla Was przepis na marchewkowe ciasto z pełnoziarnistej mąki, bez dodatku cukru (z erytrytolem). To świetny pomysł na deser / ciasto do kawy czy nawet lunchboxa, które jest mniej kaloryczne i zawiera więcej błonnika. Jeśli lubicie takie domowe zdrowe wypieki to polecamy Wam przepis Kasi.
Składniki w większości możecie oczywiście zakupić u nas :)

Jak przygotować ciasto marchewkowe bez dodatku cukru?

Składniki (na blachę 24x24):
2 szklanki tartej marchwi (na drobnych oczkach)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki erytrytolu
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pół szklanki rodzynek
Pół szklanki orzechowe włoskich

Do posmarowania:
Opakowanie 200g serka śmietankowego
Łyżka eryrtytolu
Skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z erytrytolem na puszystą pianę.
2. Dodać olej.
3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
4. Dodać startą marchew delikatnie mieszając.
5. Na koniec dodać bakalie nadal mieszając delikatnie.
6. Piec w 180st 35-40 minut - do suchego patyczka.
7. Wystudzone ciasto posmarować serkiem połączonym z erytrytolem i skórką cytrynową.


Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz