Szukaj na blogu

Przepis na muffinki orkiszowo - jaglane z jabłkami i cynamonem.

Przepis na muffinki orkiszowo - jaglane z jabłkami i cynamonem.

- Kategorie Przepisy

Kolejne babeczki, które możecie zrobić na deser, do kawy lub do #zdrowylunchbox, czyli do pudełka śniadaniowego :)
Dzisiaj orkiszowo - jaglane z jabłkami i cynamonem - idealne na jesienne smaki.
Proste w wykonaniu i pyszne, a do tego wartościowe (pełnoziarnista mąka, jabłuszko, cynamon). U nas większość wykonały dzieci, więc raczej każdy sobie poradzi :)
Pamiętajcie, że składniki suche znajdziecie u nas w sklepie.
Jeśli nie macie któregoś składnika - można go podmienić, spróbować dodać np. inną mąkę (zachęcamy do tych zdrowszych), mniej lub więcej cynamonu, inne dodatki..

Jak zrobić muffinki orkiszowo - jaglane z jabłkami i synamonem?

Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista, ale można użyć np. mąki typ 700 - muffinki będą bardziej puszyste)
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu / erytrytolu
- 2 łyżeczki cynamonu (albo przyprawy do piernika) plus trochę do posypania babeczek na końcu.
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 duże jabłko (albo 2 mniejsze)

Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąki i łączymy je z cynamonem i sodą 
Masło roztapiamy i studzimy.
W drugiej misce ubijamy jajka ze słodzikiem. 
Masło i mleko dodajemy stopniowo do jajek i miksujemy do połączenia.
Łączymy zawartości obu misek (suche składniki z mokrymi). 
Jabłko przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Plasterki kroimy na mniejsze cząstki - kostkę albo "słupki". Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Zostawiamy trochę pokrojonego jabłka.
Przekładamy ciasto do papilotek (wypełniamy ok. 3/4 wysokości). Na ciasto wrzucamy jeszcze po kilka kawałków jabłka i posypujemy cynamonem (albo przyprawą do piernika albo cukrem cynamonowym). 
Pieczemy w temperaturze 200°C (góra / dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) przez ok. 12 - 15 minut (po ok. 12 min. sprawdzamy czy się zabrązowiły i nakłuwamy wykałaczką żeby sprawdzić czy już się upiekły).

Muffinki z tego przepisu nie są bardzo słodkie, bo i takie wolimy. Myślę, że bez problemu można dodać np. rodzynek gdyby ktoś preferował słodsze smaki.
Naturalne substancje słodzące, mąki, przyprawy czy sodę oczyszczoną znajdziecie oczywiście u nas w sklepie.
Smacznego :)

Polecamy również przepisy na inne zdrowe desery i słodkości z naszego bloga.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz