Szukaj na blogu

Przepis na pyszne muffinki czekoladowo - bananowe

Przepis na pyszne muffinki czekoladowo - bananowe

- Kategorie Przepisy

Zastanawiacie się czasem co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami, których już nie dacie rady zjeść? A może po prostu macie czasem ochotę na pożywną przekąskę, której wykonanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga trzydziestoletniego doświadczenia w branży piekarniczej?

Dzisiaj polecamy Wam pyszne i pożywne czekoladowe muffiny z bananów, które są zdrowszą alternatywą dla np. kupnej bułki słodkiej. Można je zrobić na deser, na przyjęcie urodzinowe, albo zabrać ze sobą na spacer lub wycieczkę. Świetnie sprawdzą się również jako urozmaicenie zawartości pudełka śniadaniowego, które zabieracie do pracy lub dajecie dzieciom do szkoły (na pewno idealnie wpisują się w ideę jaka przyświeca nam w naszej grupie na Fb - Zdrowy Lunchbox - pomysły i inspiracje. Jeśli chcesz do nas dołączyć, zapraszamy - https://www.facebook.com/zdrowy-lunchbox-pomysly-i-inspiracje/)

Poniższy przepis jest na ok. 12 muffinek.

Jak zrobić czekoladowe muffinki / babeczki bananowe?

Składniki:
- 3 dojrzałe banany (mogą być nawet bardzo dojrzałe)
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 100g cukru brązowego (albo ksylitol, erytrytol, inna naturalna substancja słodząca)
- 225g mąki (u nas orkiszowa, ale można poeksperymentować z innymi)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
Dodajemy olej, jajka i substancję słodzącą i mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, sól, kakao i sodę.
Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy łyżką.
Gdy masa będzie gładka i jednolita, nie pozostaje nic innego jak przełożyć masę do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami i upiec.
Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
Naprawdę nieskomplikowane, prawda? Polecamy i życzymy Wam smacznego :)

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz