Szukaj na blogu

Przepis na kulki mocy / jajeczka kokosowe Rafaello

Przepis na kulki mocy / jajeczka kokosowe Rafaello

- Kategorie Przepisy

Wszyscy najwyraźniej w ferworze przedświątecznych przygotowań - sprzątanie, planowanie upominków od Zajączka, świątecznych ozdób czy dań i deserów..
Zastanawiacie się jakie przekąski przygotować na Święta? Jeśli macie ochotę na domowej roboty kulki mocy Rafaello w świątecznym wydaniu (w kształcie jajek) to zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Z podanego przepisu powinno powstać ok. 40 szt. małych jajeczek. U nas wychodzi mniej, ponieważ przy ich robieniu pomagają dzieci i sporo zostaje w międzyczasie zjedzone :)

Jak zrobić kokosowe kulki mocy a'la Rafaello domowej roboty?

Składniki:
ok. 200 ml wody
ok. 60 g cukru trzcinowego (możecie użyć innej naturalnej substancji słodzącej, np. ksylitolu. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie przekąski, może dodać trochę więcej niż 60g)
200 g masła (u nas osełka)
250 g mleka w proszku pełnego (można użyć też mleka kokosowego w proszku - znajdziecie je np. u nas w sklepie)
250 g wiórków kokosowych (polecamy niesiarkowane)
trochę wyciśniętego soku z cytryny (u nas z ćwiartki)
4 zmielone wafle domowe (u nas wafle domowe orkiszowe bez dodatku cukru z firmy Ania (z naszego sklepu) - jeśli macie większe to po prostu trzeba dać ich mniej)
ok. 40 szt. migdałów bez skórki (migdały trzeba moczyć w gorącej wodzie przez ok. 10 min i później zdjąć skórkę)
+ do obtoczenia jajek / kulek - trochę wiórków kokosowych i / lub starta gorzka czekolada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania kokosowych jajeczek na Wielkanoc

Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier. Wystudzić.
Dodać składniki (oprócz migdałów) i wymieszać żeby się połączyły. Jeśli masa jest płynna można ją schłodzić w lodówce lub dodać trochę więcej wafli.
Gdy masa jest gotowa formujemy z niej kulki / jajeczka tak, aby w środku każdego z nich znalazł się migdał.
Następnie wystarczy obtoczyć jajeczka / kulki w wiórkach kokosowych lub startej gorzkiej czekoladzie (wtedy to nie typowe rafaello, ale też pyszne).
Przygotowane kulki na dłuższą metę radzimy przechowywać w lodówce.
Robi się je naprawdę łatwo i szybko. Po składniki zapraszamy do nas do sklepu.

Smacznego :)

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz