Szukaj na blogu

Jak zrobić zdrowe jedzenie na Wielkanoc?

Jak zrobić zdrowe jedzenie na Wielkanoc?

- Kategorie Artykuły

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i wspólnych rozmów przy świątecznym stole, na którym znajduje się zawsze mnóstwo smakołyków. Aby wielkanocna uczta była nie tylko smaczna, ale też zdrowa, warto postawić na składniki najwyższej jakości, pochodzące z ekologicznych upraw i pozbawione sztucznych dodatków czy konserwantów. Sprawdź, jakie produkty wybrać i gdzie znaleźć zdrowe i wartościowe artykuły idealne do wielkanocnych dań.

Jakie zdrowe produkty warto wybrać na Wielkanoc?

Wielkanoc to czas, kiedy nie można się obejść bez takich dodatków jak bakalie, majonez czy kajmak. Aby zadbać o zdrowie, warto jednak wybrać majonez bez dodatku cukru i w wersji ekologicznej. Mniej kaloryczne będą też ciasta, jeżeli użyjemy do nich kajmaku bez dodatku cukru. Wielkanoc to również czas mazurków i tradycyjnej babki wielkanocnej. W tym przypadku bardzo ważnym składnikiem jest mąka. Aby nieco odmienić wykorzystywany zazwyczaj przepis, można zwykłą mąkę zastąpić zdrową wersją, jaką może być mąka pełnoziarnista lub bez glutenu. Ciekawym wyborem będzie także np. mąka kasztanowa, orkiszowa czy bananowa.

Przy wielkanocnym stole spotykamy się również podczas obiadu. Do aromatycznych pieczeni i duszonych mięs warto zaserwować wysokiej jakości kasze, makarony, ryże i inne dodatki do dań także w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Takie produkty wspomogą nasz układ trawienny i sprawią, że świąteczne przysmaki staną się nieco lżejsze.  Będzie to szczególnie korzystne zarówno dla osób z nadwrażliwościami, nietolerancjami, najmłodszych, jak i wszystkich tych, którzy dbają o linię i zdrowie swoje oraz swoich najbliższych. 

Wśród zdrowych produktów, którymi warto zastąpić stosowane dotychczas składniki, znajdują się również oleje, oliwy i tłuszcze pełne cennych witamin oraz składników odżywczych. Artykuły te idealnie sprawdzą się do smażenia, jak i serwowania na zimno np. w towarzystwie świeżych, wiosennych, wielkanocnych sałatek.

Zdrowe jedzenie – czym powinno się wyróżniać?

Obecnie w sprzedaży można znaleźć mnóstwo produktów do wyrobu ciast, deserów, jak i dań, które zapewniają o wyjątkowym smaku i zachęcają kolorowymi opakowaniami. Do wyboru są także gotowe potrawy. Większość z nich zawiera jednak w składzie znaczną ilość szkodliwych konserwantów, dodatków chemicznych, barwników, a także cukru, tłuszczu i polepszaczy smaku, co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Aby przygotować zdrowe jedzenie na Wielkanoc, jak i na co dzień, warto wybierać produkty wyróżniające się prostym i przejrzystym składem. To nie tylko produkty ekologiczne lub oznaczone symbolem BIO, ale też pochodzące od sprawdzonych dostawców, którzy w swoich procesach produkcyjnych nie stosują szkodliwych dodatków. Takie produkty, w wielu różnych kategoriach, dostępne są w ofercie sklepu internetowego Zdroweslodycze.pl.

Zdrowe słodycze wielkanocne – wybierz mądrze na święta!

Wielkanoc to również czas, kiedy często nie możemy się oprzeć słodkościom w postaci czekolad, przekąsek i różnego rodzaju słodkości. Wiedzą o tym szczególnie dzieci. Warto więc zdecydować się na wielkanocne słodycze w wersji bez cukru. Wiele z propozycji dostępnych w ofercie Zdroweslodycze.pl to produkty z dodatkiem witamin, a także pyszne i uwielbiane przekąski słodzone ksylitolem czy erytrytolem bez glutenu i laktozy.



Obraz autorstwa Freepik

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz