Szukaj na blogu

Zdrowa alternatywa dla chipsów.

Zdrowa alternatywa dla chipsów.

- Kategorie Artykuły

Chipsy to od wielu lat jedna z naszych ulubionych przekąsek. Niektóre osoby nie wyobrażają sobie bez niej nawet jednego dnia, chociaż to przekąska, którą powinniśmy spożywać okazjonalnie.

W ciągu ostatnich lat nasza świadomość odnośnie do zdrowego odżywiania wzrasta, a na półkach sklepowych zaczęły pokazywać się nieco zdrowsze wersje ulubionych słonych przekąsek. Jednak czy to wystarczy? Sprawdź, co może być prawdziwie zdrową alternatywą dla chipsów i wybierz mądrze.

Dlaczego w ogóle trzeba szukać alternatywy?

Kwestię tego, że chipsy są niezdrowe, słyszeliśmy już pewnie wiele razy. Jednak dlaczego właściwie tak jest i nie możemy jeść ich do woli? Chipsy tradycyjne smażone są na głębokim tłuszczu, co powoduje ich ogromną kaloryczność. Większość takich produktów zawiera w składzie także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do podwyższania poziomu „złego” cholesterolu. Zwiększa to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Ponadto w chipsach zawarta jest wysoka zawartość soli i czasem szkodliwego oleju palmowego. W tradycyjnych chipsach nie znajdziemy też zbyt wiele wartości odżywczych. Za to dodawane są do nich liczne konserwanty, wzmacniacze smaku (jak glutaminian sodu), barwniki lub różne chemiczne dodatki. Zdecydowanie nie jest to również produkt, który sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki.

Zdrowe sklepowe chipsy – ile w tym prawdy?

Choć na półkach sklepowych pojawiły się „zdrowsze” wersje chipsów, gdy porównamy ich składy, okaże się, że różnic wcale nie ma tak dużo. Nadal to wciąż mnóstwo kalorii, często obecność oleju palmowego i wiele soli, cukrów, konserwantów oraz innych chemicznych barwników.

W rzeczywistości takie nieco zdrowsze chipsy może jedynie zawierają nieco mniej tłuszczu. Ciężko jednak taki produkt określić jako zdrowe chipsy i móc się nimi spokojnie zajadać. Czym więc zastąpić ulubione przekąski? Okazuje się, że jednak są zdrowe alternatywy.

Zdrowe chipsy – to możliwe!

Aby móc cieszyć się zdrowymi chipsami, warto postawić np. na chipsy pieczone, a nie smażone. Taka przekąska zawiera aż o 60% mniej tłuszczu i nie ma w składzie oleju palmowego. Jeśli wybieramy chipsy smażone, spróbujmy takich, do których przygotowania użyto oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Ponadto do wyboru jest sporo produktów bez cukru i bez glutenu, a także bez szkodliwych chemicznych dodatków, bez wzmacniaczy smaku, konserwantów czy barwników. Jedną z alternatyw mogą być także smaczne chipsy z quinoa o kultowym smaku kwaśnej śmietany i szczypiorku; chipsy z ciecierzycy albo soczewicy. Chipsy warzywne również będą lepszym wyborem niż takie tradycyjne - spróbuj chipsów z batatów, lub wielowarzywnych słomek.

Doskonałym zamiennikiem tradycyjnych chipsów będą też chipsy proteinowe w formie zbożowych piramidek. Takie produkty zawierają więcej wartości odżywczych, dostępne są w różnych smakach i wyróżniają się dobrym składem. Wybierając takie produkty, dostarczysz organizmowi np. cenny błonnik. Możesz też postawić na różne rodzaje chrupek owocowych i warzywnych bez dodanego cukru lub kukurydzianych. Nadal jednak pamiętajmy, że tego typu przekąski nie powinny stanowić stałej pozycji w naszym menu.

Polecamy także chrupiące frytki z suszonych jabłek lub suszone / liofilizowane owoce, które również przyjemnie chrupać - takie przekąski mogą śmiało zajadać dzieci i są one określane jako zdrowe. Zdrowe chrupki czy chipsy można również przygotować samemu - pieczony jarmuż lub cieciorka będą ciekawą propozycją dla fanów chrupiących przekąsek.

Okazuje się, że możliwości jest naprawdę sporo, a na większość tych produktów można sobie pozwolić, nawet będąc na diecie czy przy różnych nietolerancjach. Takie alternatywy dla chipsów nie są też droższe niż tradycyjne chipsy i znajdziesz je wszystkie w sklepie internetowym Zdroweslodycze.pl. Postaw na świadome odżywianie i zadbaj o zdrowe przekąski swoje i swoich najbliższych. 

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz