Szukaj na blogu

Produkty z kokosa - jakie wartości odżywcze mają?

Produkty z kokosa - jakie wartości odżywcze mają?

- Kategorie Artykuły

Kokos to orzech, który jest znany ze swoich wartości odżywczych i zdrowotnych. Olej kokosowy, woda kokosowa, śmietanka lub mleczko kokosowe (kokosowa alternatywa mleka lub śmietany), wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, cukier kokosowy..
Produktów z kokosa jest wiele, ale w tym artykule chcielibyśmy się przyjrzeć dwóm z nich. 

Jakie wartości odżywcze ma miąższ kokosa?

Miąższ kokosa jest bardzo wartościowy - nie dosyć, że jest bogaty w minerały takie jak potas, magnez, fosfor i kwas foliowy oraz witaminy, to jeszcze zawiera bardzo dużo białka i błonnika pokarmowego. Między innymi dlatego polecany jest osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo, miąższ kokosa ma niski indeks glikemiczny. Mimo że jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy te różnią się od nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie (trójglicerydy średniołańcuchowe - MCT) są inaczej (szybciej) metabolizowane i dzięki temu nie sprzyjają otyłości, nie podnoszą poziomu cholesterolu w organizmie a stanowią bardzo dobre źródło energii i mogą wspomagać proces odchudzania.

Wiórki kokosowe znają chyba wszyscy - to znany i lubiany dodatek do deserów, ciast i przekąsek.  Nie wszyscy jednak wiedzą, że te niepozorne białe drobinki to także bardzo wartościowy dodatek - przy założeniu, że kupimy wiórki kokosowe dobrej jakości, możemy wzbogacić odżywczo swoje wypieki. Dlaczego? Wiórki kokosowe to nic innego jak starty i wysuszony miąższ kokosa, więc zawierają naprawdę sporo wartościowych składników odżywczych (patrz wyżej).

Jakie zastosowanie mają wiórki kokosowe? Wiórki kokosowe możemy włączyć do naszej kuchni na wiele sposobów. Najbardziej znane to dodanie ich do ciast, wypieków, kremów, owsianek. Można je również zastosować jako posypkę do sałatek czy deserów (lody, kulki owocowe, itp). Z powodzeniem można użyć wiórków kokosowych jako panierki (np. do kotletów czy ryb).

Chipsy kokosowe - kolejny produkt z miąższu kokosa - większe niż w przypadku wiórków kokosowych kawałki miąższu w formie płatków. Chipsy kokosowe to dobry pomysł na zwiększenie ilości błonnika w diecie oraz dostarczenie do organizmu wartościowych składników odżywczych. Prażone, bez dodatków lub z dodatkiem np. kakao. Mogą być spożywane samodzielnie i stanowić zdrową alternatywę tradycyjnych chipsów. Można je również dodać do sałatek, owsianek, jogurtów, koktajli lub dań kuchni orientalnej. Świetnie sprawdzą się do ozdobienia wypieków, deserów.

Na co zwrócić uwagę kupując produkty z kokosa?

Oczywiście ważne jest aby takie produkty miały dobrą datę przydatności do spożycia i były szczelnie zamknięte w opakowaniu.  Niestety większość wiórków kokosowych dostępnych na rynku jest konserwowanych np. dwutlenkiem siarki - warto wybierać produkty bez konserwantów, a już na pewno niesiarkowane (mogą wystąpić reakcje u osób z nietolerancją tej substancji, ale nawet gdy nie mamy tej dolegliwości warto unikać produktów z tym konserwantem). 

Co ciekawe, wiórki i chipsy kokosowe można zrobić samemu w domu. Jak? Najpierw orzech kokosowy należy przedziurawić aby wylać wodę kokosową ze środka. W tym celu np. przewiercamy jeden z trzech otworów, które znajdują się na kokosie. Następnie należy wylać do naczynia płyn znajdujący się w orzechu i przepołowić kokos na dwie części (wszerz). Wodę kokosową możemy od razu wypić, ponieważ jest również bardzo zdrowa. Gdy już nam się uda przepołowić orzech (pamiętajmy, że jest wyjątkowo twardy), oddzielamy biały miąższ ze środka od skorupki. Oczyszczamy go z pozostałości skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku.  Jeśli chodzi o chipsy kokosowe - zamiast ścierać na tarce miąższ, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy cienkie plasterki i również suszymy. Proces suszenia wiórków / chipsów nie powinien trwać zbyt długo - w piekarniku, w temperaturze ok. 80 - 100 stopni, należy mieszać i sprawdzać co jakiś czas aby równomiernie się wysuszyły.

Jeśli jednak nie macie w planach własnoręcznego otwierania kokosa, zapraszamy do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wiele produktów z kokosa - w tym niesiarkowane wiórki i chipsy kokosowe znanych i sprawdzonych producentów.

Udostępnij

Dodaj komentarz