-
Produkty
-
Bez cukru
-
Bez glutenu
-
Wegańskie
-
Hurt
MĄKA BANANOWA BIO 200g - BIO PLANET
Mąka z ekologicznych bananów zielonych (platanów) z serii Bio Planet Superfoods
Obserwuj nas
Składniki: ekologiczna mąka z zielonych bananów (plantany) 100 %.
Ekologiczna mąka bananowa powstaje w wyniku zmielenia plantanów, czyli warzywnych bananów zielonych. Mąka bananowa ma neutralny smak i jest naturalnie bezglutenowa (chociaż nie posiada certyfikatu); ma konsystencję podobną do mąki kokosowej. Jej kolor jest lekko żółty, a nawet szarawy. Można przyrządzać z niej dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Świetnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup, sosów i koktajl oraz dań orientalnych.
Banany są bogate w potas i błonnik oraz mają niski indeks glikemiczny. Mąkę bananową można spożywać na surowo, jednak warto pamiętać, że zawiera ona dość dużo skrobi i gdy użyjemy jej jako zamiennika dla innych wariantów mąki, warto użyć jej mniej żeby potrawy nie były twarde.
Mąka bananowa może się przyczyniać do / wspomagać obniżania poziomu cholesterolu we krwi; wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśniowego. Jej spożycie ma również pozytywny wpływ na organizm diabetyków oraz może być pomocne przy staraniach o redukcję nadwagi.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1414 kJ / 333 kcal
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 77 g
w tym cukry: 39 g
Błonnik: 1,2 g
Białko: 4,3 g
Sól: 0,5 g
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana