Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Kolejny przepis na domowe zdrowe słodkości. Dzisiaj idealne na jesienne dni ciasto, do którego upieczenia użyliśmy pełnoziarnistej mąki gryczanej, puree z dyni i czekolady. Ciasto ma gryczano / orzechowy posmak, więc jeśli ktoś nie jest fanem takich smaków to można zamienić mąkę na inną pełnoziarnistą (np. orkiszową albo pszenną).
Przy użyciu mąki gryczanej bezglutenowej, ciasto mogą spożywać osoby na diecie bez glutenu. Można również zastąpić cukier trzcinowy naturalną substancją słodzącą. Wtedy ciasto będzie odpowiednie np. dla diabetyków.
Po składniki zapraszamy oczywiście do naszego sklepu (--> składniki_zdrowa_żywność).
Z podanych składników wyjdzie ciasto w blaszce o średnicy 22 cm.

Składniki:
50 g czekolady gorzkiej i 50 g czekolady mlecznej bez dodatku cukru
1 lub 1 i 1/2 szklanka puree z dyni
180 g masła
3 jajka (raczej duże niż malutkie)
80 g cukru trzcinowego lub innego naturalnego słodzika
300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (może być bezglutenowa)
2 łyżeczki sody
4 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego)
Opcjonalnie łyżeczka cynamonu i / lub garść lub dwie posiekanych orzechów włoskich. Kawałki czekolady lub dropsy czekoladowe na wierzch do ozdobienia ciasta.

Sposób wykonania:
1. Aby zrobić puree z dyni kroimy dynię w skórce na kawałki, kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem (skórką na papier) i pieczemy ją ok 30 - 35 minut w piekarniku w 180°C. Po upieczeniu odkrawamy skórkę i blendujemy ją na gładką masę.
2. Czekolady roztapiamy.
3. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Potem stopniowo dodajemy po kolei jajka.
4. Mąkę i sodę przesiewamy.
5. Łączymy mąkę i ubite masło. Powstałą masę dzielimy na dwie części.
6. Do jednej części dodajemy puree z dyni a do drugiej roztopione czekolady. Do masy z czekoladą dodajemy dodatkowo 4 łyżki mleka. Mieszamy. Do masy dyniowej opcjonalnie dosypujemy orzechy i cynamon i również mieszamy. 
7. Blachę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy na niej na zmianę masy, tak, aby po upieczeniu ciasto było "łaciate".
8. Pieczemy ciasto ok 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (góra / dół, bez termoobiegu).
Ok. 5 minut przed końcem można ułożyć na wierzchu kawałki czekolady (u nas dropsy z gorzkiej czekolady -> czekolady). Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche (upieczone). Można zostawić je jeszcze na trochę w otwartym nagrzanym piekarniku.

Życzymy smacznego. I polecamy również inne nasze przepisy na zdrowe słodkości:

Czekoladowe brownie z buraków (bez laktozy, bez glutenu, bez cukru)


Muffinki jaglane z jabłkami i cynamonem

2019-12-05 12:49:31

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).