Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Batoniki to jedna z ulubionych przekąsek - są z reguły niewielkie (na raz), poręczne, smaczne i zawsze można je mieć przy sobie. Najlepiej jak batoniki zaspokajają naszą chęć na coś słodkiego, ale przy okazji są pożywne i wartościowe (dobry skład). Takie batoniki mamy w sklepie (tu), ale też czasem można zrobić je samemu :) 

Batoniki owsiane, które dzisiaj prezentujemy powstały z 5 składników, mogą być jednak modyfikowane pod kątem Waszych upodobań. Ich wykonanie jest bardzo łatwe i nie wymaga długiej pracy. Można je zrobić w wersji bezglutenowej. Nie dodaliśmy do nich grama cukru ani słodkiego syropu. Nie zawierają również laktozy. Takie przekąski to dobry sposób, aby przemycić dodatkowe płatki owsiane - są bardzo zdrowe.
Z przepisu wychodzi ok. 14 batoników - jeśli nie potrzebujecie tyle, zróbcie z połowy przepisu.
Sprawdźcie sami:

SKŁADNIKI:
2 szklanki daktyli suszonych bez konserwantów
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (mogą być górskie lub bezglutenowe)
6 łyżek wiórków kokosowych niesiarkowanych
1/2 szklanki dowolnych orzechów
2 łyżki kakao

WYKONANIE:
* Daktyle zalewamy gorącą wodą na ok 10 min, żeby zmiękły. Potem odlewamy wodę i daktyle blendujemy na dość gładką masę.
* Do masy daktylowej dodajemy dodatki - płatki owsiane i kakao (połączyć), potem wiórki i orzechy (mieszamy do połączenia). Można dodać dowolne dodatki (albo pominąć któryś z proponowanych) - jagody goji, pestki dyni, jakieś ekspandowane ziarna, owoce liofilizowane.. 
* Masę wykładamy np. na blachę lub do pojemnika - ugniatamy, żeby masa miała płaską, w miarę równą powierzchnię - u nas ok. 1 cm grubości. Odłożyć masę do stwardnienia (my włożyliśmy na noc do lodówki).
* Po stwardnieniu kroimy w dowolne kształty (prostokąty, kwadraty, itp.) i jemy :) 

Smacznego :)
P.S. Oczywiście wszystkie składniki z naszego sklepu - daktyle już od ok. 1,50 zł za 100 g
(-> https://www.zdroweslodycze.pl/daktyle <-)

Polecamy również inne przepisy na naszym blogu:

https://www.zdroweslodycze.pl/jmsblog/Migdałowe Brownie bezglutenowe

https://www.zdroweslodycze.pl/jmsblog/Ciasteczka Owsiane Marchewkowe bez cukru

Zachęcamy jeszcze do przeczytania artykułu o tym jakie bakalie najlepiej spożywać:
https://www.zdroweslodycze.pl/jmsblog/czy-bakalie-to-na-pewno-zdrowa-przekąska

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).