Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis na słodkości, które możecie przygotować sami - do kawy, na deser lub do pudełka śniadaniowego - rogaliki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z jagodami. 
Z przepisu wychodzi 16 rogalików.

Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g masła
1/4 szklanki mleka
2 żółtka (+ ewentualnie białko do posmarowania rogalików)
9 g drożdży instant
1/2 lub 1/3 szklanki cukru trzcinowego
jagody (ewentualnie inne owoce lub konfitura)
posypka (amarantus ekspandowany lub orzechy)

Sposób przygotowania:
1. Jagody opłukujemy i zostawiamy do odsączenia.
2. Masło delikatnie podgrzewamy aby się rozpuściło.
3. Żółtka ścieramy z 1/4 szklanki cukru na gładką masę.
4. Mąkę przesiewamy. 
5. Do mąki (ok. 2,5 szklanki - pozostałą część zostawić do posypania blatu przy wałkowaniu) dodajemy roztopione masło, drożdże, łyżkę cukru, mleko i masę z żółtkami.
6. Ciasto mieszamy i zagniatamy aby było jednolite i dość miękkie. W razie potrzeby można dosypać jeszcze trochę mąki - potem wkładamy do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 - 2 h.
7. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły kształt. Przekrawamy okrąg na 8 części (jak pizzę)
8. Na każdy 'trójkąt' kładziemy jagody (na najszerszą stronę) lub konfiturę i zawijamy tak aby jagody były zaklejone ciastem (skleić rogi). Ja nie posypywałam jagód cukrem, dzięki temu jest super kontrast ze słodkim ciastem.  
9. Rogaliki smarujemy białkiem i posypujemy np. amarantusem ekspandowanym albo rozdrobnionymi orzeszkami.
10. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 18 - 20 min (bez termoobiegu, na poziomie drugim od dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).

Po przestudzeniu można zajadać. Smacznego!

p.s. Mąkę orkiszową, drożdże instant lub produkty na posypkę znajdziecie u nas w sklepie.

Polecamy również przepis na pyszne muffinki marchewkowe z rodzynkami: 

Marchewkowe muffinki z rodzynkami

Sezon na owoce w pełni - można zapiec je pod pyszną kruszonką z płatków owsianych:

Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych bez cukru

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).