Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Muffinki to bardzo lubiana przekąska. Nic dziwnego - świetnie się sprawdzą do lunchboxa, na deser lub na urodzinowe przyjęcie. My dzisiaj proponujemy zdrowszą wersję takich babeczek - bez cukru (z ksylitolem), bez lukru i barwników, za to z dodatkiem marchewki i rodzynek - oczywiście bez konserwantów.
Tych, którzy lubią marchewkowe ciasto nie trzeba przekonywać do takich smakołyków. Dodatkowo, oprócz rodzynek można dorzucić tu orzeszki, daktyle, chia a posypać np. amarantusem ekspandowanym lub kakao - wedle upodobań i stanu posiadania :) 
Możliwości jest wiele. My dodaliśmy rodzynek, bo dodatkowo nadają słodkości i nie trzeba dodawać więcej słodzika.
Wykonanie jest naprawdę proste i nie trzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. 
Z przepisu poniżej wychodzą ok. 24 muffinki. 

SKŁADNIKI:
4 średnie marchewki
4 jajka
400 g mąki - u nas orkiszowa Typ 2000
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
200 g ksylitolu (lub innej naturalnej substancji słodzącej)
150 ml oleju
0,5 szklanki wody
szczypta soli
rodzynki / cynamon / daktyle / chia / kakao / amarantus ekspandowany - dodatki, jakie chcemy dodać.
papilotki na babeczki

SPOSÓB WYKONANIA:
1. Przesiewamy mąkę dodając sodę plus szczyptę soli i ewentualnie cynamon. 
2. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na drobnych oczkach.
3. W trzeciej misce ubijamy jajka z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy olej. 
4. Łączymy składniki suche (mąka, soda, przyprawy) z mokrymi (jajka, z ksylitolem i olejem). Mieszamy (na wolnych obrotach). Dodajemy wodę - można dodawać stopniowo - żeby ciasto nie było zbyt wodniste ani zbyt gęste. Na koniec wsypujemy startą marchewkę i mieszamy łyżką. Można już na tym etapie dodać rodzynki lub inne dodatki i wymieszać.
5. Piekarnik nagrzewamy do 190°C - góra / dół, bez termoobiegu. Ja kładę kratkę na drugim poziomie od dołu.
6. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i układamy je w foremkach. Teraz można dodatkowo powrzucać na ciasto rodzynki, orzeszki, pokrojone daktyle albo po prostu posypać wierzch amarantusem ekspandowanym, kakao lub chia.
7. Pieczemy ok 20 min.
Smacznego :)

Składniki kupicie u nas w sklepie - dobrej jakości mąki, dużo bakalii bez konserwantów, ziaren i dodatków. Naturalne substancje słodzące również :)
Dodatkowo, na blogu inne przepisy na zdrowe słodycze i przekąski. Np.:
DESER-Z-CHIA-BAKALIAMI-I-OWOCAMI-BEZ-CUKRU-BEZ-LAKTOZY-BEZ-GLUTENU

Czekoladowe-brownie-z-buraków--bez-laktozy-bez-cukru-bez-glutenu

P.S. Muffinki ze zdjęcia to muffinki pieczone z tego przepisu. 




Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).