Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Dzisiaj mamy dla Was kolejny pomysł na smaczną przekąskę. Tu przepis na słodko, chociaż spokojnie można takie placuszki przygotować w wersji wytrawnej.
Placuszki z bezglutenowej mąki kukurydzianej, bez cukru, bez mleka. Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzą do lunchboxa, na deser albo obiad. Nie rozpadają się i nie są tłuste. 

Składniki:
2 małe cukinie (ok. 0,5 kg)
250 - 300 g mąki kukurydzianej (tu bezglutenowa)
4 jajka
Sól
ok. 3 garście rodzynek niesiarkowanych
troszkę oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Obie cukinie ścieramy na drobnej tarce i zostawiamy ok pół godziny aż puści sok (sok odlewamy). Dodajemy mąkę, jajka, solimy trochę do smaku i mieszamy. Dodajemy rodzynki i znowu mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju kładziemy łyżką ciasto, lekko spłaszczamy i smażymy po obu stronach do zarumienienia się.
Można podawać same, z dodatkowymi owocami / bakaliami albo posmarować miodem, posypać cukrem pudrem (ksylitolem). Dowolnie. 
Smak cukinii jest niewyczuwalny, więc nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem będą zadowolone. 

Smacznego.

p.s. po składniki i niesiarkowane bakalie tradycyjnie zapraszamy do naszego sklepu :)

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).