Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Święta tuż tuż - czas przypomnieć przepis na pyszne świąteczne ciasteczka / pierniczki. 
My robimy je z mąki orkiszowej - są pyszne, mięciutkie, aromatyczne i zwykle nie udaje ich się przechować dłużej niż 2 dni (tylko dlatego, że je po prostu za szybko zjadamy).
Przepis, który był inspiracją rok temu, opublikowała @fun.eat.fit - lekko zmodyfikowany znajdziecie poniżej:

Składniki:
ok. 300g mąki orkiszowej
100g masła (można użyć masła bez laktozy)
jajko
1/2 szklanki cukru kokosowego
łyżka mleka (może być zwykłe lub kokosowe)
15g przyprawy do piernika
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu

* Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawami.
* Masło miksujemy z cukrem aby powstała puszysta masa. Dodajemy jajko i mleko. Miksujemy.
* Mieszamy wszystkie składniki razem.
* Gdy masa będzie jednolita, zagniatamy, wkładamy w zamykane naczynie i wkładamy do lodówki aby schłodzić ciasto.
* Po ok. 1-2h z ciasta odrywamy po kawałku, wałkujemy i wycinamy kształty jakie sobie wymarzyliśmy. 
* Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra dół / drugi poziom od dołu) ok 6 minut (jeśli ciasteczka są grubsze to trochę dłużej).

Do wykonywania / pieczenia ciasteczek można zaangażować małych lub dużych pomocników :) A gdy są gotowe, podarować kilka bliskim osobom. 

Smacznego :)

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).