Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Witajcie,
Dzisiaj mamy dla Was propozycję naprawdę pożywnych ciasteczek z dodatkiem... marchewki :)
Sama na początku sceptycznie podchodziłam do tego pomysłu, ale wyszły naprawdę smaczne i dzieci były zachwycone.
Część została zjedzona od razu po upieczeniu, a część powędrowała do lunchboxa na następny dzień :) Ciasteczka zawsze cieszą, a jeśli są to zdrowe ciasteczka z naturalnym słodzikiem to cieszą podwójnie :)
Z poniżej wymienionych składników wyszło mi ok. 30 szt.

Składniki:
2 średnie marchewki
200g płatków owsianych - mogą być bezglutenowe
180g mąki (u mnie owsiana) - może być bezglutenowa
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można zamiast tego dać np. cynamon)
100g masła
2 jajka
100g erytrytolu
Rodzynki do ozdobienia (mogą być również orzechy, daktyle, sezam..dowolnie)

W jednej misce łączę płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i kakao (lub cynamon).
W rondelku roztapiam masło, zostawiam do ostygnięcia.
W drugiej misce mieszam jajka i ostudzone masło.
Marchewkę ścieram na drobnej tarce.
Łączę składniki suche z mokrymi a potem dodaję marchewkę. Masa wygląda inaczej niż typowa masa na ciastka, ale się nie zniechęcajcie :)
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni (góra/dół, bez termoobiegu).
Na papier do pieczenia wykładam uformowane placuszki i "wtykam" na wierzch rodzynki (lub inne dodatki).
Piekę ok. 19-20min.
Smacznego!

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).