Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Witajcie,
Zastanawiacie się czasem co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami, których już nie przejecie? A może po prostu macie czasem ochotę na pożywną przekąskę, której wykonanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga trzydziestoletniego doświadczenia w branży piekarniczej? 
Polecamy pyszne i pożywne muffiny, które są zdrowszą alternatywą dla np. kupnej bułki słodkiej. Można je zrobić na deser, na przyjęcie urodzinowe, albo zabrać ze sobą na spacer lub wycieczkę. Świetnie sprawdzą się również jako urozmaicenie zawartości pudełka śniadaniowego, które zabieracie do pracy lub dajecie dzieciom do szkoły (na pewno idealnie wpisują się w ideę jaka przyświeca nam w naszej grupie na Fb - Zdrowy Lunchbox - pomysły i inspiracje. Jeśli chcesz do nas dołączyć, zapraszamy - https://www.facebook.com/zdrowy-lunchbox-pomysly-i-inspiracje/)

Aby zrobić muffiny potrzebujecie:                      (Przepis na 12 szt.)
3 dojrzałe banany (mogą być nawet bardzo dojrzałe)
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
100g cukru brązowego (albo ksylitol, erytrytol, inna naturalna substancja słodząca)
225g mąki (u nas orkiszowa, ale można poeksperymentować z innymi)
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, jajka i substancję słodzącą i mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, sól, kakao i sodę. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy łyżką. Nie pozostaje nic innego jak przełożyć masę do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami i upiec. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Z przepisu nam wychodzi 12 sztuk.
Naprawdę nieskomplikowane, prawda? Polecamy i życzymy Wam smacznego. 



Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).