Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Produkty bez cukru i produkty bez dodatku cukru - czym się różnią?

Produkty bez cukru są coraz bardziej popularne i coraz częściej poszukiwane przez osoby, które dbają o zdrowie. Negatywne skutki jakie wywołuje nadmierne spożycie cukru nie są już tajemnicą. Otyłość, rozwój chorób typu cukrzyca typu 2, choroby układu sercowo - naczyniowego, próchnica zębów, obniżenie odporności oraz zwiększenie ryzyka rozwoju nowotworów. To tylko te bardziej znane, a przecież negatywnych efektów ubocznych diety nadmiernie bogatej w cukry proste jest więcej.

Należy również pamiętać, że obecnie producenci dodają cukier prawie do wszystkiego. Nasz organizm bardziej lubi słodkie potrawy, więc aby konkretne produkty bardziej nam smakowały, zawierają dodatek cukru. Chętniej po nie sięgamy i niejako uzależniamy się od nich. Zaburza się również nasze poczucie smaku i przyzwyczajamy się do coraz słodszych potraw.

Nie tylko słodycze i przekąski, ale również gotowe potrawy, napoje, sosy, pieczywo i wiele innych produktów zawiera cukier. Jedząc na śniadanie np. chałkę z miodem, na drugie śniadanie owocowy jogurt, pijąc sok do obiadu i na kolację spożywając kanapki z dżemem tak naprawdę jemy ogromne ilości cukru. A przecież często dochodzi do tego również deser.

Właśnie dlatego coraz częściej szukamy produktów bez cukru. I tu zaczyna się kolejna trudność. Czy produkty bez cukru to to samo co produkty bez dodatku cukru?

Po pierwsze, cukier w produktach jest obecny pod różnymi postaciami. Cukier biały, trzcinowy, kokosowy, różnego rodzaju syropy (w tym słynny i niestety jeden z najbardziej szkodliwych syrop glukozowo - fruktozowy) oraz np. zagęszczony sok jabłkowy czy naturalne substancje słodzące. Dodatkowo, niektóre produkty zawierają sztuczne słodziki, których wpływ na nasze zdrowie wzbudza sporo kontrowersji. 

Po drugie - jest różnica między produktami bez cukru i bez dodatku cukru. Te oznaczenia nie są równoznaczne i warto o tym wiedzieć. U nas w sklepie mamy zarówno produkty bez cukru jak i te bez cukru dodanego. Jaka jest różnica?

Produkty bez cukru - czym się charakteryzują i czy można je jeść bez konsekwencji w dużych ilościach?

PRODUKTY BEZ CUKRU to produkty, które nie zawierają cukrów w ogóle lub są słodzone naturalnymi substancjami słodzącymi typu ksylitol, erytrytol, maltitol, stewia. Te substancje to tak naprawdę nie cukry, tylko poliole (tzw. alkohole cukrowe - nie mylić z typowym alkoholem) i są cenioną alternatywą dla sacharozy i fruktozy. Są słodkie, jednak dużo mniej kaloryczne niż cukier, mają niższy indeks glikemiczny i nie powodują próchnicy.
Gdy produkt jest słodzony właśnie takimi substancjami może być oznaczony jako produkt bez cukru. Tu ograniczeniem w spożyciu jest nie kaloryczność a możliwy efekt przeczyszczający pojawiający się przy nadmiernym spożyciu.

Produkty bez dodatku cukru - dlaczego nie powinno się ich spożywać bez umiaru?

PRODUKTY BEZ DODATKU CUKRU to produkty, które jeśli są słodkie, swoją słodycz zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w składnikach. I tak na przykład batonik owocowo - orzechowy może nie mieć w składnikach dodanych cukrów, ale będzie bardzo słodki dzięki zawartości suszonych owoców. Wtedy rzeczywiście te naturalnie występujące cukry są zdrowsze, ale nie wolno zapominać, że są i w nadmiarze również są niewskazane.

Batoniki owocowe, przekąski owocowe czy produkty z miodem to produkty, które często zawierają całkiem spore ilości cukrów i kalorii - oczywiście są z reguły stworzone z bardziej wartościowych składników i na dłużej dają poczucie sytości niż produkty zawierające cukry proste, ale zawsze zalecamy umiar w ich spożyciu. Szczególnie diabetycy i osoby na diecie nie powinny jeść takich produktów w dużych ilościach.

Same owoce są zdrowe, ale ponieważ zawierają cukry, lepiej nie przesadzać z ich ilością w diecie. Owoce suszone, poprzez zmniejszenie objętości podczas procesu suszenia, mają tych cukrów więcej w przeliczeniu na ilość. Jeśli zjemy jedno całe, świeże jabłko, będziemy się czuli raczej pełni. Jeśli to samo jabłko zostanie wysuszone, po zjedzeniu najprawdopodobniej będziemy mieli ochotę na więcej i poczucie sytości będzie mniejsze a przecież cukrów nasz organizm dostanie tyle samo. Łatwo wtedy o przekroczenie zalecanej ilości cukru w diecie.

W naszym sklepie przywiązujemy wagę do tego, aby te oznaczenia były prawidłowo stosowane. Zależy nam na tym, aby nasi klienci byli świadomi i świadomie dokonywali wyboru podczas zakupów. Sami w życiu prywatnym staramy się ograniczać cukier w diecie naszej i naszych dzieci, więc daleko nam do praktyk niektórych producentów czy sklepów głoszących hasła, że produkty bez cukru to to samo co produkty bez dodatku cukru, oraz, że produkty bez dodatku cukru można jeść bez ograniczeń.

Zawsze zachęcamy do świadomych wyborów, wybierania produktów z bardziej naturalnymi składami, ale również do zrównoważonej diety, w której znajdują się również produkty niskowęglowodanowe. Szczególnie kreowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych ma ogromne znaczenie. Dzieci dostające dużo słodkich produktów są mniej chętne do jedzenia warzyw i próbowania nowych smaków. Warto nie przyzwyczajać ich tylko do słodkiego.


Przeczytaj również:

https://www.zdroweslodycze.pl/Dlaczego warto unikać syropu glukozowo - fruktozowego?


https://www.zdroweslodycze.pl/Czy produkty bez cukru są zdrowe?


https://www.zdroweslodycze.pl/Ukryty cukier - dlaczego warto go unikać?

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
Website Security Test