Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Dzisiaj prezentujemy rozmowę z Jolantą Naklicką – Kleser - pasjonatką gotowania, właścicielką Pracowni SMAKU, autorką książek kulinarnych, uczestniczką 2 edycji programu Master Chef, a obecnie gotującą w programie „Pytanie na Śniadanie”.
Rozmawiamy z okazji wydania nowej, trzeciej już, książki autorki - „Zdrowe łakocie”. Temat szczególnie nam bliski, ponieważ sami promujemy ideę „zdrowych słodkości” w diecie - czyli albo przygotowanych samemu albo tych z tzw. dobrym składem.

zdroweslodycze.pl: Dzień dobry. Powiedziała Pani w jednym z wywiadów: „Chcę pokazać rodzicom, że nie muszą karmić dzieci produktami, o których tak naprawdę nie wiemy, co mają w składzie – a jak już wiemy, to jesteśmy przerażeni.”
Rzeczywiście wiele z produktów powszechnie dostępnych ma, delikatnie mówiąc, nieciekawy skład. Z drugiej strony często jesteśmy zabiegani i sięgamy po nie, bo są pod ręką. Czy można zadbać o zdrowe odżywianie nawet gdy jesteśmy zabiegani? Warto dbać o to co jemy?

Jolanta Naklicka - Kleser: Na pewno warto. Dzieci są nieświadome, mogą się kierować tylko smakiem i to od nas zależy co im podamy. Łatwo jest zarazić dzieci dobrymi nawykami, przemycić im zdrowsze składniki.
Jak pokazuję w mojej książce jest wiele przepisów, które w prosty sposób można zrobić razem – co może być świetną zabawą, świetną okazją do spędzania wspólnie czasu. Dodatkowo, łatwiej wtedy im przemycić zdrowsze produkty, z większą chęcią zjedzą jak np. zrobią same deser.
Często to co im podamy gotowe porównują to tego, co leży na półkach sklepowych i jest bardzo słodkie i mało zdrowe. Jesteśmy często zabiegani i przekonani, że to co jest na półkach w sklepie do sprzedaży jest zdrowe, a to często nieprawda. Jeśli jemy tylko takie gotowe rzeczy pomału, krok po kroku niszczymy nasze zdrowie. Ta edukacja dzieciaków jest najważniejsza, ponieważ tak jak my je wyedukujemy i to co im pokażemy, tak one później będą jadły w dorosłym życiu i karmiły swoje dzieci.

zdroweslodycze.pl: Są trendy, aby w zdrowej diecie nie było słodkości – sama jest Pani mamą trójki dzieci – czy próbowała Pani w ogóle wyeliminować desery z Waszej kuchni czy raczej postawiła Pani na to, aby były możliwie wartościowe?

Jolanta Naklicka - Kleser: Oczywiście jest to niemożliwe, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z bezpieczeństwem, miłymi chwilami. Tak naprawdę pierwszym smakiem jaki poznają dzieci jest właśnie słodki, ponieważ mleko matki jest słodkie.
Ja nie widzę potrzeby wyeliminowania słodkiego smaku z życia, chyba, że mówimy o białym cukrze. Przecież i owoce, i miód, który jest zdrowy też są słodkie. Wszystko w odpowiednich proporcjach, ilościach i świadomie. W mojej książce pokazuję, że można w prosty sposób przygotować smaczne desery z wartościowych składników.

zdroweslodycze.pl: Pisze Pani na stronie Pracowni Smaku: „Dobre, zdrowe dania to sposób, w jaki im (rodzinie i znajomym) okazywałam troskę i miłość”. Czy wspólne gotowanie z dziećmi / w gronie rodziny to również dobra okazja żeby zaszczepić w dzieciach zdrowe nawyki żywieniowe? Przygotowuje Pani potrawy lub desery ze swoimi dziećmi?

Jolanta Naklicka - Kleser: Jak najbardziej. Wiadomo, że gdy na co dzień, rano przygotowujemy na szybko śniadanie, nie ma co oczekiwać, że ktoś z miłą chęcią pomoże i to wpłynie pozytywnie na relacje. Ale sobota czy niedziela to świetna okazja żeby dzieci włączać w pomaganie w życiu rodzinnym. Jeden może pomóc w przygotowaniu, inny np. nakryciu do stołu czy sprzątaniu.
Jeśli dzieci uczestniczą w przygotowaniu posiłków, lepiej im one smakują. Nawet na warsztatach kulinarnych, które prowadzę rodzice się dziwią, że np. ich dzieci wypiły shake`a z jabłka i jarmużu a przecież normalnie by pewnie jarmużu nie tknęły.

zdroweslodycze.pl: Bardzo spodobało nam się to, że zwraca Pani uwagę również na jakość produktów, których używamy. Czyli jeśli mąka to nie tylko ta najbardziej oczyszczona; jeśli bakalie to te niesiarkowane..

Jolanta Naklicka - Kleser: Tak, jak najbardziej. Z perspektywy normalnego człowieka, który idzie do sklepu - wydaje mu się, że to wszystko jest na pewno dobre i zdrowe. Niestety w dzisiejszych czasach jest duży wybór, ale również bombardują nas rzeczami, które nie zawsze są korzystne.
Na przykład mąka – biała oczyszczona. Ona może być ok - np. jeśli oczekujemy lekkiego, puszystego biszkoptu to nie da się go zrobić z mąki razowej. Ale tak naprawdę jest wiele różnych odmian mąk – może być żytnia, orkiszowa, ostatnio odkryłam bardzo fają mąkę ze starej odmiany pszenicy płaskurki. Korzystajmy – raz naleśniki zróbmy na takiej mące, raz na innej. Dostarczymy w ten sposób do organizmu różnych składników.
Tak samo ciasta – możemy kombinować, dodawać różne rodzaje mąk lub je mieszać. Na przykład jak ja i moja rodzina uwielbiamy również ciasto czekoladowe, które w ogóle nie ma w sobie mąki tylko zmielone migdały (mąkę migdałową). W ten sposób ciasto jest sycące i zdrowe, bo przecież orzechy są zdrowe.

zdroweslodycze.pl: Dziękujemy za rozmowę. Na koniec chcielibyśmy zaprosić naszych czytelników i klientów do udziału w konkursie:

[EDIT] WYNIKI KONKURSU:
Książki zostaną wysłane do trzech wybranych osób:- 
1. Violetty, która zaproponowała owsiankę z pieca, omlet marchewkowo - jabłkowy z orzechami, sernik na zimno z dynią, brownie z fasoli ze śmietaną, burakiem i chilli oraz śliwki pod kruszonką

2019-11-03 00:23:25

2019-11-08 14:12:43

2019-11-09 09:28:00

2019-11-13 22:08:11

2019-11-14 22:57:09

2019-11-19 20:55:25

2019-11-20 15:27:32

2019-11-24 21:43:21

2019-11-29 17:42:44

2019-11-30 17:11:15

2019-12-06 01:28:55

2019-12-10 11:46:40

2019-12-12 00:11:53

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).