Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Wszyscy wiemy, że cukier to dodatkowe kalorie i powinno się go unikać – dlatego coraz więcej osób szuka produktów bez cukru.
Niektórzy producenci lub dostawcy wykorzystują ten trend i podkreślają brak cukru gdzie tylko się da. Tylko czy każdy produkt 'sugar free' jest zdrowy? Czy sam brak cukru w produkcie to wystarczające kryterium, aby uznać go za korzystny dla zdrowia? Jakie zamienniki cukru są zdrowe?

Cukier szkodzi.

Na jaw wychodzi coraz więcej faktów o szkodliwości cukru – nie można się już dłużej łudzić - cukier nie krzepi i nie jest potrzebny w naszej diecie. Oprócz tych najbardziej znanych efektów ubocznych (zbędne kalorie), dochodzą kolejne.
Cukier powoduje rozwój próchnicy i szybsze starzenie się mózgu, uszkadza wątrobę. Poprzez powodowanie nadwagi i otyłości, przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób.
Najgorsze jest jednak to, że cukier uzależnia. Dlatego nasz organizm domaga się coraz więcej słodkich rzeczy i w ten sposób spożywamy go w nadmiarze. A o to nietrudno, ponieważ obecnie cukier lub substancje słodzące są dodawane prawie do wszystkiego. Lubimy słodki smak, więc aby więcej sprzedać, producenci dosładzają nawet wędliny czy sosy.
Wybieranie produktów bez cukru to właściwy kierunek, ale..

Czy brak cukru to gwarancja jakości?

Brak cukru w danym produkcie nie jest absolutnie gwarancją, że skład takiego produktu jest dobry.
Po pierwsze, brak cukru nie wyklucza zastosowania sztucznych dodatków – sztucznych barwników i aromatów, konserwantów, wzmacniaczy smaku, zagęstników, utwardzonych tłuszczy roślinnych i polepszaczy. I dlatego zawsze warto czytać skład produktów - nawet jeśli są bez cukru. Można w nich często znaleźć długą listę tzw. „E”.
Po drugie, często zamiast cukru dodane są inne, równie lub bardziej szkodliwe substancje słodzące. Oczywiście istnieją naturalne zamienniki cukru, które są jego zdrową alternatywą, jednak często producenci dodają tańsze i sztuczne słodziki, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Wybierając takie produkty możemy sobie paradoksalnie zaszkodzić zamiast pomóc.


Co zamiast cukru? Czy wszystkie zamienniki cukru są zdrowe? 

Substancji, które zastępują cukier jest bardzo dużo. Sam cukier często występuje pod różnymi nazwami i trzeba być czujnym. 

Nie polecamy:
Najbardziej popularną substancją zastępującą cukier jest syrop glukozowo – fruktozowy. Lista zarzutów wobec niego jest naprawdę długa, jednak jest tani, więc producenci chętnie go stosują (więcej o syropie glukozowo – fruktozowym pisaliśmy tu: https://www.zdroweslodycze.pl/dlaczego-warto-unikac-syropu-glukozowo---fruktozowego). Nie polecamy produktów z nim w składzie.
Sztuczne słodziki, z których najpopularniejsze są aspartam, cyklaminian sodu i acesulfam K. Są w 100% syntetyczne, kilkaset razy słodsze od cukru i nie dostarczają kalorii. Są tańsze od naturalnych substancji słodzących, więc chętnie wybierane przez osoby zwracające uwagę na cenę. Zarzuca im się jednak wiele efektów ubocznych, takich jak niekorzystne działanie na układ nerwowy czy nawet zwiększanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Dlatego radzimy nie kupować i nie spożywać produktów, które są nimi słodzone.

Polecamy:
Najlepiej oczywiście w ogóle nie stosować cukru i odzwyczajać się od nadmiernie słodkiego smaku. Jednak, gdy mamy ochotę na coś słodkiego najlepiej wybierać te najbezpieczniejsze i naturalne słodziki.
Najbardziej naturalne „substancje słodzące” to miód naturalny oraz naturalnie słodkie owoce takie jak daktyle, banan czy jabłko.
Do bezpiecznych substancji słodzących należą również stewia i poliole - alkohole cukrowe (które, mimo nazwy, nie mają nic wspólnego z tradycyjnym alkoholem). Zalicza się do nich m.in. ksylitol, erytrytol, sorbitol, maltitol. Substancje te są niskokaloryczne, słodkie i bezpieczne. Mogą je stosować diabetycy, jednak nie poleca się ich nadmiernego stosowania (oprócz erytrytolu), ponieważ mogą wywołać efekt przeczyszczający.

I jeszcze..
Oprócz tych najmniej bezpiecznych i najbardziej bezpiecznych substancji możemy spotkać również substancje słodzące, które mimo zawartości cukru, zawierają w sobie wartości odżywcze i witaminy - to syropy takie jak melasa, syrop klonowy, syrop daktylowy, syrop z agawy
Sam cukier również może być 'trochę' zdrowszy niż zwykły biały cukier - jeśli jest to cukier kokosowy czy nierafinowany cukier trzcinowy. Są one brązowe ponieważ nie są do końca oczyszczone, i dzięki temu zawierają niewielkie ilości składników mineralnych. Nadal jednak to głównie sacharoza, więc nie należy uznawać ich za bezpieczne i zdrowe zamienniki cukru i stosować bez ograniczeń. 

P.S. Oczywiście u nas w sklepie znajdziecie chyba największy wybór produktów z dobry składem.. i bez cukru :) Zapraszamy.


Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).