Mój koszyk
0,00 zł

0produktow produkty 0 - 0,00 zł

Jakiś czas temu pisaliśmy o owocach suszonych (bakaliach), jakie wszyscy znamy. Jednak tradycyjne suszenie produktów to nie jedyny sposób konserwowania żywności. Dzisiaj chciałabym zwrócić Waszą uwagę na inny sposób utrwalania np. owoców i warzyw. Liofilizowanie.
Dla wielu brzmi to może dziwnie i podejrzanie, ale naprawdę warto poznać produkty poddane temu procesowi. Dzięki swoim wielu zaletom, liofilizowana żywność jest coraz bardziej doceniana.
Bez problemu możemy sami wysuszyć jabłka lub inne owoce, jednak liofilizacja to proces skomplikowany i na pewno nie uda nam się tego zrobić w domowych warunkach.

Na czym polega proces liofilizacji?

Liofilizacja to konserwowanie żywności bez użycia konserwantów. Polega na suszeniu produktu przez wymrażanie z niego wody, czyli sublimacji. Produkt (np. owoce) zamraża się do temperatury ok. -40° a potem suszy z zastosowaniem obniżonego ciśnienia.
Dzięki temu produkt poddany takiemu procesowi traci aż do 95% wody, co doskonale chroni go przed zepsuciem. Ma długi termin przydatności do spożycia oraz jest bardzo lekki.

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

Zdecydowanie tak. Zdrowa i bezpieczna.
Produkty liofilizowane zachowują od 90 do 100% składników mineralnych i witamin. Dodatkowo, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani innych sztucznych substancji. Mimo to zachowują naturalny kolor i strukturę wewnętrzną. Zamoczone pęcznieją. Są niezwykle cenne, ponieważ mają taką samą wartość jak świeżo zerwane owoce czy warzywa.

Zastosowanie żywności liofilizowanej.

Jak w wielu przypadkach, liofilizacja zaczęła być po raz pierwszy stosowana do konserwowania żywności dla astronautów. Lekkie, pełnowartościowe dania z długim terminem ważności doceniają również uczestnicy wypraw górskich, żeglarze oraz żołnierze.
Owoce, warzywa i zioła liofilizowane znalazły również zastosowanie w domowych kuchniach.
To pyszna i bardzo zdrowa przekąska – takie owocowe lub warzywne chrupki można serwować dzieciom i zajadać je samemu. Dostępne np. w formie mniejszych porcji Eleniuszki można zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub do pracy.
Owoce liofilizowane to także świetny dodatek do deserów (lody, czekolada, ciasta) i zdrowych śniadań (owsianki, jaglanki, musli).
Jeśli nie jesteście fanami surowych owoców lub macie w domu niejadka, owoce lio pomogą Wam dostarczyć niezbędnych witamin i składników odżywczych. Można je sproszkować i dodawać np. do jogurtów czy płatków śniadaniowych.

Gdzie kupić owoce i warzywa liofilizowane?

Zapraszamy do nas do sklepu – duży wybór w dobrej cenie. Mamy również sporo produktów z dodatkiem owoców liofilizowanych (np. produkty śniadaniowe). Spróbujcie koniecznie :)
https://www.zdroweslodycze.pl/owoce-liofilizowane

Zostaw wiadomość

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.


zamknij Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).