
AGAR AGAR (ZAMIENNIK ŻELATYNY) BIO 50G – PORTO MUINOS
Agar – agar (substancja żelująca) - ekologiczny zamiennik żelatyny dla wegan i wegetarian.
SKŁADNIKI: agar agar bio 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Produkt wegetariański i wegański.
Agar agar to naturalna substancja żelująca, którą wytwarza się z wodorostów suszonych na słońcu. Ponieważ jest bezsmakowy, ma szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik żelatyny pochodzenia zwierzęcego - do zagęszczania sosów i dżemów, do przygotowania ciast, kremów, galaret oraz dań kuchni azjatyckiej. Agar można również zastosować, aby zrobić domowe żelki.
Sposób przygotowania: Agar agar (proszek) rozpuścić w letniej wodzie, podgrzać do wrzenia. Następnie zostawić do ostudzenia. Podczas studzenia, roztwór wodny tworzy żel (po 20 minutach uzyskujemy strukturę włóknistą, a po 2 – 3 godzinach – strukturę galarety). Agar agar zachowuje konsystencję nawet w temperaturze pokojowej.
Aby uzyskać bardzo delikatną strukturę: 0,80 g / 500 ml (0,16%)
Aby uzyskać delikatną strukturę: 1,50 g / 500 ml (0,3%)
Aby uzyskać twardą strukturę: 5,00 g / 500 ml (1%)
Aby uzyskać bardzo twardą strukturę: 7,00 g / 500 ml (1,4%)
Informacja dla alergików : | brak |
Cena za kg : | 513.80 |
Kraj producenta : | Hiszpania |
Kraj produkcji : | Niemcy |