Cenne właściwości orzechów włoskich znane są od wielu wieków. Te niewielkie brązowe skarby natury doskonale wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, ale nie tylko. Udowodniono szereg innych ich właściwości, a ponadto wyróżniają się charakterystycznym smakiem i są lubiane niemal przez wszystkich. Sprawdź, co warto wiedzieć o orzechach włoskich i dlaczego powinniśmy włączyć je do swojej codziennej diety.
Czy orzechy włoskie faktycznie są włoskie?
Nazwa orzechów włoskich może bez wątpienia sugerować, że pochodzą one z Włoch. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Gatunek ten trafił do nas za pośrednictwem starożytnych Greków i Rzymian. Kolebką orzechów włoskich są natomiast tereny dzisiejszego Iranu, Kaukazu oraz Azji Środkowej.
Swoją nazwę orzechy włoskie zawdzięczają terenom, z których gatunek ten dotarł do Polski. To właśnie południe Europy, a przede wszystkim Włochy w czasach średniowiecznych pośredniczyły w uprawie oraz handlu tym produktem. Co ciekawe, w niektórych regionach Polski orzechy włoskie ze względu na ich prestiż oraz właściwości do dziś określa się mianem „orzechów królewskich”.
Jakie właściwości mają orzechy włoskie?
Zgodnie z zaleceniami dietetyków spożywanie garści orzechów włoskich dziennie może przynieść nam szereg korzyści zdrowotnych:
- wsparcie pracy mózgu dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie kwasu alfa-linolenowego). To przede wszystkim szansa na poprawę koncentracji, pamięci i funkcji poznawczych,
- pozytywne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy - możliwość obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL poprzez zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, polifenoli czy steroli roślinnych. Regularne spożywanie orzechów włoskich może obniżyć ciśnienie krwi, uelastycznić naczynia krwionośne i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy,
- pomoc w budowie mięśni i regeneracji organizmu - spożywanie orzechów jest korzystne dla osób aktywnych fizycznie dzięki dużej zawartości białka roślinnego. To także źródło magnezu, przeciwdziałanie skurczom i wsparcie prawidłowego snu,
- ochrona przed stanami zapalnymi - w orzechach włoskich znajdują się silne związki przeciwzapalne, m.in. flawonoidy, polifenole czy kwas elagowy. Neutralizują one wolne rodniki oraz hamują procesy zapalne,
- wsparcie mikrobiomu jelitowego - błonnik i związki bioaktywne zawarte w orzechach włoskich sprzyjają namnażaniu korzystnych bakterii jelitowych i tym samym lepszemu trawieniu, dobremu nastrojowi i odporności,
- poprawa kondycji włosów i skóry - zawarte w orzechach cynk, miedź, kwasy omega-3 czy witamina E mają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. To także pomoc w walce z trądzikiem i niedoskonałościami.
Orzechy włoskie są dość kaloryczne, dlatego należy pamiętać, aby nie przekraczać ich zalecanej ilości. Wówczas dzięki zawartości błonnika i zdrowych tłuszczy mogą być alternatywą dla kalorycznych przekąsek niesprzyjających diecie. Orzechy włoskie wysokiej jakości pod różnymi postaciami, w tym także z czekoladą bez cukru i z mieszanką chlebową dostępne są w ofercie naszego sklepu internetowego