Nietolerancje pokarmowe i uczulenia na różnego rodzaju składniki zawarte w produktach spożywczych powodują nieprzyjemne dolegliwości i znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie.
Jedną z często występujących przypadłości jest uczulenie na gluten. Co warto wiedzieć na ten temat i czym zastąpić ulubione artykuły spożywcze i dotychczas spożywane potrawy?
Czym jest gluten?
Mianem gluten określa się grupę kilku białek, które występują w pszenicy i jej odmianach, a także jęczmieniu, pszenżycie i życie. To właśnie gluten powoduje, że wszelkie wypieki czy produkty zawierające w składzie te białka mają określoną konsystencję, strukturę czy smak. Dzieje się tak za sprawą łączenia mąki z wodą i powstawania charakterystycznej, kleistej konsystencji. To właśnie od cech kleju (ang. glue) grupa tych specyficznych białek wzięła swoją nazwę.
Większość osób nie problemu z trawieniem glutenu. Jednak niekiedy zdarza się, że organizm nie toleruje tzw. gliadyny wchodzącej w skład glutenu. Wówczas diagnozowane są takie przypadłości jak celiakia (ok. 1% osób rasy białej), alergia na pszenicę (90% wśród wszystkich stwierdzanych alergii) czy nadwrażliwość na gluten o charakterze nieceliakalnym (ok. 6% całej populacji). Ilość osób z nietolerancjami pokarmowymi wzrasta, dlatego tak ważne staje się to, co jeść przy uczuleniu na gluten.
Produkty bezglutenowe – co można jeść w przypadku uczulenia na gluten?
Na szczęście gluten nie znajduje się w wielu powszechnie lubianych produktach, a coraz częściej też bywa usuwany z artykułów spożywczych na drodze określonych procedur produkcyjnych. Wśród towarów spożywczych, w których naturalnie nie występuje gluten, znajdują się m.in.:
- ryż,
- gryka,
- kukurydza,
- proso, z którego wytwarzana jest kasza jaglana,
- amarantus,
- rośliny strączkowe, w tym fasola,
- canihua,
- quinoa,
- maniok,
- sorgo,
- sago,
- teff,
- ziemniaki.
Te produkty bezglutenowe z powodzeniem mogą zastąpić artykuły glutenowe, zarówno w potrawach wytrawnych, jak i przygotowywanych na słodko czy wypiekach. Ponadto wśród innych chętnie wybieranych rodzajów pożywienia bez glutenu znajdują się takie produkty jak:
- owoce,
- warzywa,
- nabiał,
- jaja,
- mleko,
- orzechy,
- owoce morza,
- ryby,
- oleje,
- mięso drobiowe i czerwone,
- oliwa,
- octy.
Niekiedy zdarza się, że podczas procesów produkcyjnych może dojść do zanieczyszczenia niektórych artykułów glutenem. Jeśli produkt nie ma na opakowaniu symbolu przekreślonego kłosa lub informacji o braku glutenu, sprawdzajmy informację alergenną. Taka informacja zawarta będzie na opakowaniu, z którym w przypadku nietolerancji na gluten zawsze warto się zapoznać.
Czy uczulenie na gluten wyklucza spożywanie tradycyjnych przekąsek i przysmaków?
Obecnie coraz częściej producenci zdrowej żywności oferują dostępne zazwyczaj produkty glutenowe w wersjach bezglutenowych. To produkty specjalnie oznaczone – najpopularniejszą gwarancją braku glutenu w produkcie jest symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu, ale może być również sama informacja "Bezglutenowy" lub "Gluten - Free". Mowa tu o ciastkach, płatkach, mąkach czy gotowych mieszankach naleśnikowych, a także różnego rodzaju słodyczach, słodkich i słonych przekąskach. Duży wybór takich produktów, które pozbawione są nie tylko glutenu, ale również cukru i laktozy można znaleźć w ofercie sklepu internetowego Zdroweslodycze.pl. Postaw na zdrową, urozmaiconą dietę i wybierz produkty idealnie dopasowane do swoich potrzeb, jak i problemów żywieniowych.