Święta tuż tuż - czas przypomnieć przepis na pyszne świąteczne ciasteczka / pierniczki.
My robimy je z mąki orkiszowej typ 2000 - są pyszne, mięciutkie, aromatyczne i zwykle nie udaje ich się przechować dłużej niż 2 dni (tylko dlatego, że je po prostu za szybko zjadamy).
Przepis, który był dla nas inspiracją opublikowała @fun.eat.fit - lekko zmodyfikowany znajdziecie poniżej:
Jak zrobić pierniczki orkiszowe / ciasteczka świąteczne?
Składniki:
- ok. 300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej razowej (mąka nie pełnoziarnista może sprawić, że pierniczki będą bardziej "puszyste", wyrośnięte i wzory nie będą tak widoczne).
- 100g masła (można użyć masła bez laktozy)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1 jajko (średnie)
- łyżka mleka (może być zwykłe lub kokosowe)
- 15g przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania pierniczków:
Mąkę przesiewamy z sodą i przyprawami.
Masło miksujemy z cukrem aby powstała puszysta masa. Dodajemy jajko i mleko. Miksujemy.
Mieszamy wszystkie składniki razem.
Gdy masa będzie jednolita, zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodajcie więcej mąki. Jeśli zbyt suche, można dodać trochę więcej masła.
Wkładamy wyrobione ciasto w zamykane naczynie (lub przykrywamy w misce) i wkładamy do lodówki aby schłodzić ciasto.
Po ok. 1-2h z ciasta odrywamy po kawałku, wałkujemy i wycinamy kształty jakie sobie wymarzyliśmy.
Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (góra dół / drugi poziom od dołu) ok 6 minut (jeśli ciasteczka są grubsze to trochę dłużej).
Jeśli chodzi o przyprawy, można dodać ich trochę więcej lub mniej - w zależności od tego czy lubimy takie bardziej korzenne czy mniej.
Do wykonywania / pieczenia ciasteczek można zaangażować małych lub dużych pomocników :) A gdy są gotowe, podarować kilka bliskim osobom.
Smacznego :)