Dzisiaj przedstawiamy Wam kolejny z naszych przepisów na zdrowsze desery, które można przygotować w domu. Cynamonki to uroczo zakręcone wypieki, które kuszą smakiem, ale i smakiem. Tu z musem jabłkowym bez dodatku cukru, więc będą odpowiednie również dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru.
Przygotowanie ich nie zajmie długo i nie jest skomplikowane. Ślimaczki można odrywać od całości i zajadać ze smakiem.
Zapraszamy oczywiście do nas po zakup suchych składników (mąka orkiszowa, erytrytol lub inna naturalna substancja słodząca, cynamon lub mus owocowy / konfitura).
Smacznego :)
Jak upiec w domu cynamonki z musem jabłkowym bez cukru
Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 g masła
1 łyżka erytrytolu
1 jajko
250 g musu jabłkowego bez cukru
płaska łyżka cynamonu
blacha 25x30 (może być większa) wyłożona papierem do pieczenia
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły "pracować".
2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko (odrobinę zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem, roztopione masło, erytrytol i zaczyn oraz wyrobić (może być za pomocą robota) na gładkie i sprężyste ciasto.
3. Powstałe ciasto odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na minimum 30 minut.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować mniej więcej na kształt prostokąta, rozprowadzić mus jabłkowy, posypać cynamonem.
5. Bardzo delikatnie zawinąć ciasto w roladę, odcinać po około 4 cm ciasta i układać w blasze w nieregularnych odstępach.
6. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
7. Piec w temperaturze 180st przez 25-30 minut.
Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji.