Szukaj na blogu

Przepis na batoniki amarantusowe z migdałami w czekoladzie

Przepis na batoniki amarantusowe z migdałami w czekoladzie

- Kategorie Przepisy

Przedstawiamy kolejny przepis z cyklu "pomysł na zdrową przekąskę, którą można przygotować samemu w domu". Tym razem to przepis na batoniki amarantusowe z migdałami oblane czekoladą.. Zdrowe batoniki to wygodna forma przekąski, którą możemy zabrać ze sobą na wynos (do pracy, do szkoły, na wycieczkę) lub zjeść w domu na deser czy drugie śniadanie.

Tu opcja batoników na bazie daktyli  z dodatkiem amarantusa i masła orzechowego i migdałów. Nie trzeba dodawać cukru - daktyle naturalnie posłodzą nasze batoniki. Polecamy również użyć masła i czekolady bez dodatku cukru - takie składniki z dobrym składem znajdziecie u nas w sklepie (pod artykułem linki do nich).

Jak zrobić batoniki daktylowe z amarantusem i migdałami w czekoladzie?

Składniki:
szklanka daktyli suszonych
szklanka amarantusa ekspandowanego
2 duże łyżki masła orzechowego
1/3 szklanka posiekanych migdałów
100 g czekolady gorzkiej bez cukru

Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę.
2. Namoczone daktyle zblendować, dodać amarantus, masło orzechowe, migdały i dobrze wymieszać.
3. Uformować zwilżonymi wodą dłońmi kształty batoników i wstawić do lodówki.
4. Czekoladę rozpuścić w kąpiele wodnej.
5. Schłodzone batoniki oblać czekoladą i wstawić do lodówki do ponownego schłodzenia.

Smacznego :)

Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz