Dzisiaj mamy dla Was kolejny pomysł na smaczną przekąskę. Tu przepis na słodko, chociaż spokojnie można takie placuszki przygotować w wersji wytrawnej.
Placuszki z bezglutenowej mąki kukurydzianej, bez cukru, bez mleka. Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzą do lunchboxa, na deser albo obiad. Nie rozpadają się i nie są tłuste.
Jak zrobić placuszki z cukinii z rodzynkami bezglutenowe?
Składniki:
- 2 małe cukinie (ok. 0,5 kg)
- 250 - 300 g mąki kukurydzianej (tu bezglutenowa)
- 4 jajka
- Sól
- ok. 3 garście rodzynek niesiarkowanych
- troszkę oleju do smażenia
Sposób przygotowania bezglutenowych placuszków:
Obie cukinie ścieramy na drobnej tarce i zostawiamy ok pół godziny aż puści sok (sok odlewamy). Dodajemy mąkę, jajka, solimy trochę do smaku i mieszamy. Dodajemy rodzynki i znowu mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju kładziemy łyżką ciasto, lekko spłaszczamy i smażymy po obu stronach do zarumienienia się.
Można podawać same, z dodatkowymi owocami / bakaliami albo posmarować miodem, posypać cukrem pudrem (ksylitolem). Dowolnie.
Smak cukinii jest niewyczuwalny, więc nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem będą zadowolone.
Smacznego.
p.s. po składniki i niesiarkowane bakalie tradycyjnie zapraszamy do naszego sklepu :)