Cukier podobnie jak alkohol czy papierosy może działać uzależniająco. Ponadto spożywanie tego składnika w nadmiarze prowadzi do licznych skutków ubocznych.
Obecnie cukier znajduje się w wielu spożywanych na co dzień produktach, z czego często nawet nie zdajemy sobie sprawy. Oprócz słodyczy i przekąsek, znajdziemy go również m.in. w sokach, jogurtach, lodach, płatkach śniadaniowych, daniach gotowych czy produktach wytrawnych. Korzystnym krokiem w kierunku poprawy stanu zdrowia, jak i samopoczucia może być rezygnacja z cukru. Sprawdź, jak pozbyć się cukru z diety i czym go zastąpić.
Jak zrezygnować z cukru i dlaczego warto to zrobić?
W dzisiejszych czasach wzrasta liczba osób z nadwagą i otyłością, a także problemami związanymi z różnymi układami organizmu. W wielu przypadkach jednym z czynników sprzyjających rozwojowi tych schorzeń jest cukier. Nadmierne spożycie tego produktu prowadzi nie tylko do zwiększenia masy ciała i wielu chorób, ale także zaburzeń funkcjonowania ośrodka głodu i sytości.
Na spożywaniu cukru ucierpieć mogą zęby wskutek rozwoju próchnicy. Ze słodkimi produktami związana jest również insulinooporność czy cukrzyca oraz schorzenia sercowe czy miażdżyca. Dieta z niską zawartością cukru będzie korzystna nie tylko dla diabetyków i osób na diecie, ale również dla dzieci i każdego, kto chce dbać o zdrowe odżywianie. Na szczęście osoby, które lubią słodycze, nie muszą martwić się tym, jak całkowicie zrezygnować z cukru. Zalecamy oczywiście stopniowe odzwyczajanie się od zbyt słodkiego smaku i eliminowanie cukru z diety, ale spożywane dotychczas słodkie produkty można zastąpić równie słodkimi, ale zdrowszymi.
Jak pozbyć się cukru z diety?
Aby rezygnacja z cukru była skuteczna, należy wdrożyć pewne etapy związane ze zmianą diety. Trzeba pamiętać, że cukier jest potrzebny w naszej diecie do prawidłowego funkcjonowania, jednak należy zadbać o jego właściwą i korzystną dla zdrowia formę. Jeśli już jemy coś słodszego, lepiej żeby był to produkt słodzony cukrem naturalnym (np. suszonymi owocami) lub naturalnym zamiennikiem; jeśli spożywamy węglowodany to wybierzmy złożone a nie proste.
Ważne jest, aby zwiększyć ilość spożywanych warzyw (mają niewiele cukru) i owoców (mają naturalny cukier). Wskazane jest także wybieranie produktów z pełnego ziarna, chudego mięsa i ryb, orzechów czy chudego nabiału bez cukru. Zadbajmy o różnorodność smaków, aby nie wszystkie posiłki były słodkie (słodkie płatki śniadaniowe, słodki napój, słodki jogurt, itp).
Osoby przyzwyczajone do białego cukru z pewnością będą tęskniły za ulubionymi przekąskami. Jest jednak na to rozwiązanie. Wybierane dotąd przekąski i słodycze można zastąpić zdrowymi odpowiednikami bez dodatku cukru. Wiele z nich to również propozycje niezawierające również laktozy czy glutenu. W takiej opcji dostępne są m.in. herbatniki, czekolada, wafle, batony i inne słodkości. Są często mniej słodkie niż te tradycyjne słodycze, ale warto spróbować i stopniowo odzwyczajać się od przesłodzonych produktów. Takie produkty w ofercie naszego sklepu internetowego Zdroweslodycze.pl.
Czym zastąpić cukier?
Wykluczenie z diety słodyczy i przekąsek zawierających cukier lub zastąpienie ich zdrowymi odpowiednikami to jednak nie wszystko. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia codziennej kawy czy herbaty bez posłodzenia, a jest wiele głosów, że słodziki zawierające chemiczne substancje nie są opcją korzystną dla zdrowia.
Tradycyjny cukier można zastąpić słodzikami naturalnymi w takiej postaci jak stewia, erytrytol czy ksylitol. Produktami tymi można też zastąpić cukier w przygotowywanych potrawach czy wypiekach. Warto też stopniowo zmniejszać ilość cukru/słodzika w potrawach i wypiekach, ale również ograniczyć spożywanie słodkości i przekąsek. Z czasem organizm odzwyczai się od tradycyjnych słodkich potraw i tradycyjnego cukru, co przełoży się nie tylko na wysmuklenie sylwetki, ale również o wiele lepsze samopoczucie i poprawę stanu zdrowia.