Szukaj na blogu

E 476 - popularny składnik czekolad - dlaczego warto go unikać w diecie?

E 476 - popularny składnik czekolad - dlaczego warto go unikać w diecie?

- Kategorie Artykuły

Co kryje się pod skrótem E 476?
Gdzie można znaleźć ten składnik i po co się go dodaje do tych produktów?
Czy E 476 jest bezpieczny i czy warto sięgać po produkty, które zawierają go w swoim składzie?

                   ***********************

Co to jest E 476?

E 476 to emulgator i popularny dodatek do wielu czekolad i wyrobów czekoladowych, który funkcjonuje pod nazwą Polirycynooleinian poliglicerolu. Jest to półsyntetyczny związek chemiczny, który otrzymuje się z poliglicerolu i oleju rycynowego. Jest bardzo popularnym "dodatkiem" i niestety znajduje się w większości wyrobów czekoladowych i czekoladopodobnych w sklepach.

Po co dodaje się E 476 do wyrobów czekoladowych?

Czekolada czekoladzie nierówna. Osoby, które przy zakupie takich produktów kierują się głównie ceną, najczęściej trafią właśnie na wyroby, w których znajduje się ten kontrowersyjny dodatek.
W czekoladach dobrej jakości go nie znajdziemy, więc warto się przyjrzeć jakie właściwości ma Polirycynooleinian poliglicerolu.

E 476 pozwala teoretycznie na trwalsze i łatwiejsze (krótsze) mieszanie składników, jednak bardzo ważnym motywem stosowania takich dodatków do wyrobów jest oszczędność w użyciu wartościowych składników czekolady - kakao.
Im więcej tańszych wypełniaczy, tym mniejsze zużycie droższych (ale i wartościowych) składników takich jak kakao.

                 E-476 szkodliwość

Czy E 476 jest szkodliwym dodatkiem do żywności?

Polirycynooleinian poliglicerolu jest dodatkiem dopuszczonym do stosowania w produktach spożywczych w dawce 7,5 mg / kg masy ciała. Jego wpływ (szkodliwość) na organizm ludzki nie jest jednak dobrze przebadany i "odradza się jego częste spożywanie".

Lepiej przebadany jest wpływ E 476 na organizmy zwierząt - przy zwiększonych dawkach tego emulgatora zaobserwowano powiększenie wątroby (według m.in. źródeł European Food Safety Authority) dlatego m.in. nałożono ograniczenia w spożywaniu tej substancji.

Dodatkowo, przy zastosowaniu E 476 w wyrobach czekoladowych, zmniejsza się w nich zawartość kakao, które stanowi najbardziej wartościowy składnik czekolady.

To kakao zawiera mnóstwo wartościowych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), a także potasu, fosforu, magnezu czy wapnia i to właśnie temu składnikowi czekolada zawdzięcza swój pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie (oczywiście najbardziej wartościowa jest czekolada gorzka i z surowych ziaren kakaowca). Dzięki zawartości E 476 masy kakaowej może być w czekoladzie mniej, czyli będzie tańsza, ale i mniej wartościowa.

Dlatego właśnie w czekoladach i wyrobach czekoladowych, które oferujemy w naszym sklepie nie znajdziecie E 476. Jeśli szukacie takich wyrobów zajrzyjcie tu:

https://www.zdroweslodycze.pl/czekolady-czekoladki

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz