* Dlaczego warto czytać skład i etykiety na produktach żywnościowych?
* Co znajduje się na etykiecie spożywczej?
* Jak czytać etykiety żywności / produktów spożywczych?
* Co oznacza dobry skład produktu?
*******************
My zawsze czytamy etykiety - oto dlaczego warto to robić.
Czytanie etykiet jest ważne z wielu powodów. Na etykiecie znajdują się ważne informacje, które dotyczą produktu, który chcemy kupić. Dokładnie o tym przeczytacie poniżej, ale informacje, które producent umieszcza na produkcie dają nam cenną wiedzę, dzięki której:
✔ Eliminujemy słabej jakości produkty
✔ Ograniczamy spożywanie kontrowersyjnych lub szkodliwych składników
✔ Unikamy alergenów, składników niepożądanych
✔ Możemy sprawdzić wartości odżywcze produktu – ile cukru zawiera, ile ma tłuszczu czy cennego błonnika.
✔ Wiemy czy produkt jest bezpieczny do spożycia i czy data jego przydatności nie minęła
Co dokładnie znajduje się na etykiecie spożywczej?
Na etykiecie produktu (nie tylko spożywczego) znajduje się wiele ważnych informacji. Oto kilka z nich:
❶ Informacje o składzie:
Etykiety produktów żywnościowych (i nie tylko) zawierają informacje o składnikach, które znajdują się w danym produkcie. Czytanie etykiet pozwala nam zrozumieć, co jemy lub co używamy i jakie składniki są w nim zawarte.
Jest to pożyteczne z dwóch powodów – po pierwsze dzięki temu możemy uniknąć składników, na które jesteśmy uczuleni, które są uznawane za szkodliwe lub których chcemy unikać a po drugie możemy po prostu wybrać produkty o lepszym składzie, które zawierają pożywne, mało przetworzone składniki zamiast tych z wypełniaczami, o mniejszej wartości odżywczej.
W naszym sklepie szczególnie kładziemy nacisk na to aby oferowane produkty nie zawierały kontrowersyjnych czy szkodliwych składników, więc tym bardziej czytanie składu produktów pod tym kontem jest dla nas codziennością i warunkiem doboru asortymentu.
▬
❷ Informacje o wartości odżywczej produktu:
Etykiety produktów spożywczych zawierają również informacje o wartości odżywczej danego produktu. Możemy więc wyczytać z nich informacje takie jak ilość kalorii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, soli czy cukru. Dzięki temu możemy podczas zakupów świadomie wybierać produkty, które mają odpowiednią wartość odżywczą dla nas i naszej rodziny.
Warto tu dodać, że oprócz podanych węglowodanów, producent musi wyszczególnić jaka ich część to cukry (w przypadku produktów bez dodanego cukru, może być również podana ilość polioli). Przyjmuje się, że ok. 5g = 1 łyżeczka cukru.
W przypadku zawartości tłuszczów, podane powinno być również ile z nich to tłuszcze nasycone – wiele tłuszczy nasyconych uznawane są za niezdrowe (chociaż są wyjątki), więc warto na to uważać.
▬
❸ Informacje o terminie przydatności do spożycia:
Na etykiecie produktu spożywczego (kosmetyku) znajdują się również informacje o terminie przydatności do spożycia, co pozwala nam uniknąć spożywania produktów przeterminowanych.
Pamiętajmy, że termin przydatności może być oznaczony jako - „najlepiej spożyć przed”, czyli upłynięcie tej daty nie musi powodować, że produkt jest szkodliwy dla zdrowia (produkty suche, które często są dobre do spożycia po upływie – takie jak u nas w sklepie) lub - „należy spożyć do” i wtedy nie powinno się spożywać produktu po tej dacie. Więcej o tym jak prawidłowo interpretować daty przydatności do spożycia pisaliśmy w innym artykule -->
Najlepiej spożyć przed /
należy spożyć do - jaka jest różnica?
▬
❹ Informacje o producencie:
Etykiety zawierają również informacje o producencie danego produktu, czyli możemy sprawdzić, skąd pochodzi dany produkt i czy producent jest wiarygodny.
▬
➎ Kod kreskowy:
13 – cyfrowy kod EAN (w przypadku produktów w Europie), który głównie ułatwia identyfikację produktu w magazynach, ale pozwala również na identyfikację kraju pochodzenia produktu.
Jak czytać skład produktów spożywczych?
Skład produktu to nic innego niż lista składników, które zostały wykorzystane do jego produkcji. Jest to bardzo ważna informacja dla konsumentów, ponieważ pozwala na lepsze zrozumienie, co znajduje się w produkcie, czy nie są w nim zawarte szkodliwe lub kontrowersyjne składniki i jakie mogą być jego skutki dla zdrowia.
Etykieta powinna zawierać pełny skład produktu, zgodnie z wymaganiami prawnymi w danym kraju. Producent powinien wymienić wszystkie składniki, a także dodatki i substancje konserwujące, jeśli zostały zastosowane.
Czy sztuczne barwniki
w żywności są szkodliwe?
Aby prawidłowo zrozumieć skład produktu, oprócz samej listy składników, warto zwrócić również uwagę na kolejność, w jakiej są one wymienione na etykiecie. ‼ Składniki wymienione na początku listy stanowią większą część produktu, natomiast te na końcu są zawarte w mniejszych ilościach. ‼ Może nam to sporo „powiedzieć” – jeśli np. cukier jest wymieniony na pierwszym miejscu to warto się zastanowić czy taki produkt nie ma zdrowszego zamiennika.
Podczas czytania składu produktu warto również zwrócić uwagę na ewentualne alergeny lub składniki, które mogą wywoływać niepożądane skutki dla zdrowia. Zgodnie z prawem, alergeny powinny być wymienione na etykiecie – dodatkowo często składniki będące alergenami są wymienione pogrubioną lub podkreśloną czcionką.
Co znaczy, że produkt ma dobry skład / czystą etykietę?
Za produkt, który ma czystą etykietę / tzw. dobry skład można uznać produkt, który nie zawiera składników powszechnie uznawanych za szkodliwe / niezdrowe / potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia. Niestety, nawet dopuszczone do obiegu składniki, mogą szkodzić w nadmiarze, lub są uznawane za niekorzystne dla naszego zdrowia. Jest sporo produktów, które nadal zawierają takie składniki i warto ich unikać.
Ponieważ u nas w sklepie „dobry skład to podstawa”, z założenia unikamy pewnych składników i uważamy, że ich brak może sprawiać, że dany produkt jest z dobrym składem. Oto one:
Czy syrop glukozowo - fruktozowy
jest bezpieczny dla zdrowia?
⇨ syrop glukozowo – fruktozowy – uznawany za szczególnie niezdrowy „słodzik”, jego regularne spożywanie może zaburzać poczucie sytości, zaburzać metabolizm cukrów w organizmie, sprzyjać wystąpieniu otyłości, insulinoodporności, itp.
⇨ biały cukier, chociaż każdy „rodzaj” cukru zalecamy spożywać z umiarem. Pamiętajmy też, że często cukier ukryty jest w produkcie pod inną formą - są to różnego rodzaju syropy; cukier trzcinowy, kokosowy; naturalnie słodkie dodatki jak banan, daktyle.
⇨ utwardzone / uwodornione oleje roślinne, w tym olej palmowy – zawierają one m.in. szkodliwe tłuszcze TRANS
⇨ sztuczne słodziki typu Aspartam, Acesulfam K - konserwanty (np. w bakaliach) np. dwutlenek siarki, benzoesan sodu, sorbinian potasu – dlatego polecamy wybierać bakalie niesiarkowane
⇨ sztuczne barwniki – szczególnie obecne w kolorowych słodyczach – niektóre mają szczególnie szkodliwy wpływ na organizm i czasem na etykiecie produktu dla dzieci można spotkać ostrzeżenie, że spożycie produktu „może powodować wystąpienie alergii skórnych” lub „zaburzać koncentrację”.
⇨ uważajmy na składniki, które są "ukryte" za symbolami E - nie wszystkie są szkodliwe, ale często lepiej ich unikać.
U nas produkty z oferty nie zawierają tych składników, ale niestety to nie jest regułą. Nawet certyfikat Bio czy znana marka nie jest gwarancją dobrego składu w produktach.
Ważne również aby oprócz braku szkodliwych składników, „zdrowy produkt” zawierał pożywne, wartościowe składniki zamiast tanich wypełniaczy, które nie wnoszą cennych elementów do naszej diety.
Uważajmy na etykiety na których roi się od informacji "BEZ" jakich składników jest produkt - ma to sprawić wrażenie, że produkt jest zdrowy i ma czystą etykietę, ale często nie jest to zgodne z prawdą i ma ukryć to co w składzie jednak znajdziemy.
Warto czytać etykiety, aby dokonywać świadomych wyborów żywieniowych i zakupowych, które wpłyną na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
O.W.
Zobacz w naszej ofercie zdrowe przekąski dla dzieci.