Szukaj na blogu

Dlaczego nie kupimy już mleka kokosowego i masła orzechowego?

Dlaczego nie kupimy już mleka kokosowego i masła orzechowego?

- Kategorie Artykuły

Producenci mleczka i śmietanki kokosowej oraz masła orzechowego zaczęli masowo zmieniać nazwy i etykiety swoich wyrobów. Ze sklepów znikają dotychczasowe nazwy dla wegańskich produktów zastępujących produkty mleczne.

Napój a mleko kokosowe, sojowe, migdałowe - zmiana nazewnictwa

Teraz mleczko kokosowe to kokosowa alternatywa mleka a masło orzechowe to krem z orzeszków. Dlaczego?

Odpowiedź znaleźliśmy m.in. na stronie Izby Gospodarczej Branży Mleczarskiej, gdzie zamieszczono komunikat jaki wpłynął pod koniec lutego br. do Polskiej Izby Mleka od Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Według komunikatu zmiana nastąpiła na skutek wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z dn. 14 czerwca 2017 w sprawie firmy TofuTown.com. Firma ta produkując wegańskie produkty pochodzenia roślinnego stosowała nazewnictwo sugerujące, że są to przetwory mleczne.

Dlatego Komisja Europejska wystąpiła o zmianę nazw wszystkich produktów, które są pochodzenia roślinnego (bez laktozy), a mają nazwę sugerującą, że jest inaczej. Producenci nie mogą więc nazwać produktu pochodzącego z kokosa mlekiem czy śmietanką a kremu z orzeszków masłem. Zakaz dotyczy również masła migdałowego czy kakaowego oraz mleka migdałowego.

Wyjątkiem od tej reguły są produkty, które są obecne na rynku od 30 lat – wtedy producenci mogą stosować dotychczasową nazwę. Ponieważ jednak na polskim rynku takich producentów nie ma, wszystkie nazwy muszą zostać zmienione.

Również w naszym sklepie zakazane nazwy zostały zmienione. Mamy nadzieję, że powyższe wyjaśnienie pomoże Wam zorientować się w nowym nazewnictwie.

Udostępnij

Dodaj komentarz