- Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?
- Dlaczego stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy?
- W jakich produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy?
- Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia? Jakie są wobec niego zarzuty?
Co to jest syrop glukozowo - fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy (syrop wysokofruktozowy) to produkt owiany złą sławą, ukochany przez producentów i znienawidzony przez osoby zajmujące się zdrowym żywieniem. Syrop glukozowo-fruktozowy znany jest również jako HFCS (wysokofruktozowy syrop kukurydziany). Czy rzeczywiście jest powód by go unikać?
Syrop glukozowo-fruktozowy to oczyszczony i zagęszczony roztwór wodny glukozy i fruktozy (cukrów prostych) w różnych proporcjach. To gęsta, bardzo słodka, bezbarwna lub jasnożółta ciecz - gotowa do użycia bez konieczności rozrabiania.
Od urodzenia mamy naturalne upodobania do słodkiego smaku. Z wiekiem uczymy się nowych smaków, jednak słodkie potrawy większość z nas lubi przez całe życie. Ma na to również duży wpływ otoczenie i nawyki żywieniowe, jakie są nam przekazywane. W większości rodzin dzieci od najmłodszych lat dostają sporo słodkości, nie mówiąc o dosładzaniu napojów i potraw niemowlakom (!).
OWOCE ZAPIEKANE POD
KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI
BEZ DODATKU CUKRU
Na korzyść słodkiego smaku wpływają również emocje z jakimi słodycze nam się kojarzą – najczęściej dostajemy lub dajemy je w nagrodę, w prezencie, jako pocieszenie lub podczas świętowania. I ten fakt wykorzystują producenci, którzy dosładzają niemalże wszystkie produkty. Dzięki temu lepiej nam smakują i chętniej po nie wracamy, więc zyski z ich sprzedaży rosną.
Dlaczego stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo popularny ponieważ ma z punku widzenia producentów żywności wiele zalet. Między innymi:
- jest tańszy niż cukier (obniża cenę produktu)
- jest bezbarwny (nie zmienia barwy produktów, do których jest dodany)
- jest mocno słodzący (a dzięki temu wydajny)
- jest w formie płynnej, gotowy do użycia (ułatwia to jego użycie)
- przedłuża świeżość produktu (produkty mają dłuższy termin ważności)
- wzmacnia smak (chętniej sięgamy po produkty, w których jest obecny)
Produkty bez cukru i bez
dodatku cukru - czym się różnią?
Gdzie można znaleźć syrop glukozowo–fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy stosuje się na bardzo dużą skalę w przemyśle spożywczym. Jeśli czytacie skład produktów, które kupujecie, to wiecie w ilu z nich jest ten słodzik, który wynaleziono jako odpowiedź na wysokie ceny cukru.
Oto lista produktów, w których można go znaleźć:
- słodycze i przekąski
- przetwory owocowe (dżemy, musy, konfitury)
- napoje (np. dla dzieci albo energetyczne), soki i syropy
- jogurty i desery mleczne
- lody
- wyroby piekarnicze
- gotowe sosy, zupy
- słodkie alkohole
- produkty śniadaniowe
- ketchup, konserwy
- wędliny i przetwory mięsne
Czy syrop glukozowo - fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia?
Syrop glukozowo–fruktozowy ma zarówno zwolenników jak i przeciwników. Ci pierwsi podkreślają jego zalety, jednak jest spore (i stale rosnące) grono osób, które z przerażeniem obserwują jego rosnącą popularność i wszechobecność.
Wciąż trwa wiele badań dotyczących wpływu syropu glukozowo–fruktozowego, jednak już pojawia się sporo zarzutów dotyczących jego efektów ubocznych.
Generalnie uważa się, że głównym „winowajcą” w syropie glukozowo–fruktozowym jest fruktoza, ponieważ zaburza ona poczucie łaknienia i sytości oraz nadmiernie obciąża wątrobę (tym samym HFCS jest bardziej niebezpieczny niż sam cukier lub syrop glukozowy).
Syrop glukozowo-fruktozowy „oskarża się” m.in. o:
- o przyczynienie się do rozwoju epidemii otyłości w krajach wysokorozwiniętych
- o zwiększanie ryzyka wystąpienia chorób takich jak:
- cukrzyca typu 2
- choroby układu sercowo – naczyniowego
- nadciśnienie tętnicze
- dna moczanowa
- choroby wątroby
- choroby nerek
- próchnica
- nowotwory - o właściwości uzależniające (podobnie jak cukier lub nawet bardziej)
- o obniżanie odporności
UKRYTY CUKIER -
DLACZEGO WARTO GO UNIKAĆ?
Niestety, przy nadmiernym spożywaniu produktów przetworzonych nie jest trudno o „przedawkowanie” tej substancji.
Bardzo narażone na efekty uboczne są dzieci i młodzież – kolorowe napoje, cukierki czy batoniki zawierające tą substancję są łatwo dostępne i pożądane przez nieświadomych zagrożenia młodych ludzi.
Sama znam dzieci, które dostają np. paczkę cukierków i zjadają ją całą naraz popijając słodkim napojem – i to raczej dość regularnie a nie od święta. Do tego słodki serek na śniadanie i np. ciasteczka, które w większości zawierają niezdrowe dodatki i substancje słodzące.
Ilość cukru i syropu glukozowo–fruktozowego jaki nieświadomie spożywamy jest bardzo często za duża. Dlatego namawiamy, aby zwracać uwagę na skład produktów, które kupujemy sobie i swoim rodzinom. I unikać nadmiaru cukru w ogóle, ale w szczególności syropu glukozowo-fruktozowego.