Szukaj na blogu

Czy syrop glukozowo - fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia?

Czy syrop glukozowo - fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia?

- Kategorie Artykuły
  • Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?
  • Dlaczego stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy?
  • W jakich produktach można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy?
  • Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia? Jakie są wobec niego zarzuty?

Co to jest syrop glukozowo - fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy (syrop wysokofruktozowy) to produkt owiany złą sławą, ukochany przez producentów i znienawidzony przez osoby zajmujące się zdrowym żywieniem. Syrop glukozowo-fruktozowy znany jest również jako HFCS (wysokofruktozowy syrop kukurydziany). Czy rzeczywiście jest powód by go unikać?
Syrop glukozowo-fruktozowy to oczyszczony i zagęszczony roztwór wodny glukozy i fruktozy (cukrów prostych) w różnych proporcjach. To gęsta, bardzo słodka, bezbarwna lub jasnożółta ciecz - gotowa do użycia bez konieczności rozrabiania. 

Produkty bez syropu glukozowo - fruktozowego

Od urodzenia mamy naturalne upodobania do słodkiego smaku. Z wiekiem uczymy się nowych smaków, jednak słodkie potrawy większość z nas lubi przez całe życie. Ma na to również duży wpływ otoczenie i nawyki żywieniowe, jakie są nam przekazywane. W większości rodzin dzieci od najmłodszych lat dostają sporo słodkości, nie mówiąc o dosładzaniu napojów i potraw niemowlakom (!).

OWOCE ZAPIEKANE POD
KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI
BEZ DODATKU CUKRU


Na korzyść słodkiego smaku wpływają również emocje z jakimi słodycze nam się kojarzą – najczęściej dostajemy lub dajemy je w nagrodę, w prezencie, jako pocieszenie lub podczas świętowania. I ten fakt wykorzystują producenci, którzy dosładzają niemalże wszystkie produkty. Dzięki temu lepiej nam smakują i chętniej po nie wracamy, więc zyski z ich sprzedaży rosną.

Dlaczego stosuje się syrop glukozowo-fruktozowy? 

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo popularny ponieważ ma z punku widzenia producentów żywności wiele zalet. Między innymi:

  • jest tańszy niż cukier (obniża cenę produktu) 
  • jest bezbarwny (nie zmienia barwy produktów, do których jest dodany) 
  • jest mocno słodzący (a dzięki temu wydajny) 
  • jest w formie płynnej, gotowy do użycia (ułatwia to jego użycie) 
  • przedłuża świeżość produktu (produkty mają dłuższy termin ważności) 
  • wzmacnia smak (chętniej sięgamy po produkty, w których jest obecny) 

Produkty bez cukru i bez
dodatku cukru - czym się różnią?

Gdzie można znaleźć syrop glukozowo–fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy stosuje się na bardzo dużą skalę w przemyśle spożywczym. Jeśli czytacie skład produktów, które kupujecie, to wiecie w ilu z nich jest ten słodzik, który wynaleziono jako odpowiedź na wysokie ceny cukru.
Oto lista produktów, w których można go znaleźć:

  • słodycze i przekąski 
  • przetwory owocowe (dżemy, musy, konfitury) 
  • napoje (np. dla dzieci albo energetyczne), soki i syropy 
  • jogurty i desery mleczne 
  • lody 
  • wyroby piekarnicze 
  • gotowe sosy, zupy 
  • słodkie alkohole 
  • produkty śniadaniowe 
  • ketchup, konserwy 
  • wędliny i przetwory mięsne 

Czy syrop glukozowo - fruktozowy jest bezpieczny dla zdrowia? 

Syrop glukozowo–fruktozowy ma zarówno zwolenników jak i przeciwników. Ci pierwsi podkreślają jego zalety, jednak jest spore (i stale rosnące) grono osób, które z przerażeniem obserwują jego rosnącą popularność i wszechobecność.
Wciąż trwa wiele badań dotyczących wpływu syropu glukozowo–fruktozowego, jednak już pojawia się sporo zarzutów dotyczących jego efektów ubocznych.
Generalnie uważa się, że głównym „winowajcą” w syropie glukozowo–fruktozowym jest fruktoza, ponieważ zaburza ona poczucie łaknienia i sytości oraz nadmiernie obciąża wątrobę (tym samym HFCS jest bardziej niebezpieczny niż sam cukier lub syrop glukozowy).
Syrop glukozowo-fruktozowy „oskarża się” m.in. o:

  • o przyczynienie się do rozwoju epidemii otyłości w krajach wysokorozwiniętych 
  • o zwiększanie ryzyka wystąpienia chorób takich jak:
    - cukrzyca typu 2
    - choroby układu sercowo – naczyniowego
    - nadciśnienie tętnicze
    - dna moczanowa
    - choroby wątroby
    - choroby nerek
    - próchnica
    - nowotwory
  • o właściwości uzależniające (podobnie jak cukier lub nawet bardziej)
  • o obniżanie odporności

UKRYTY CUKIER -
DLACZEGO WARTO GO UNIKAĆ?


Niestety, przy nadmiernym spożywaniu produktów przetworzonych nie jest trudno o „przedawkowanie” tej substancji.
Bardzo narażone na efekty uboczne są dzieci i młodzież – kolorowe napoje, cukierki czy batoniki zawierające tą substancję są łatwo dostępne i pożądane przez nieświadomych zagrożenia młodych ludzi.
Sama znam dzieci, które dostają np. paczkę cukierków i zjadają ją całą naraz popijając słodkim napojem – i to raczej dość regularnie a nie od święta. Do tego słodki serek na śniadanie i np. ciasteczka, które w większości zawierają niezdrowe dodatki i substancje słodzące.
Ilość cukru i syropu glukozowo–fruktozowego jaki nieświadomie spożywamy jest bardzo często za duża. Dlatego namawiamy, aby zwracać uwagę na skład produktów, które kupujemy sobie i swoim rodzinom. I unikać nadmiaru cukru w ogóle, ale w szczególności syropu glukozowo-fruktozowego.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz