Szukaj na blogu

Przepis na brownie czekoladowo - migdałowe (migdałowe brownie bezglutenowe)

Przepis na brownie czekoladowo - migdałowe (migdałowe brownie bezglutenowe)

- Kategorie Przepisy

Wszyscy fani czekolady na pewno lubią brownie - mocno czekoladowe ciasto, które bardzo prosto i szybko można upiec.
My uwielbiamy klasyczne brownie, ale ostatnio zachwyciła nas również inna wersja - brownie z mąki migdałowej z wiórkami kokosowymi. Ciasto nie wyrośnie wysokie.
Jeśli macie ochotę spróbować, podajemy przepis. Ostrzegamy jednak, że bardzo szybko znika :)

Jak zrobić brownie migdałowe z wiórkami kokosowymi bez glutenu?

Składniki:
- 3 duże jajka albo 4 średnie
- ok. 130g cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol, cukier kokosowy)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 150g zmielonych migdałów
- 50g zmielonych wiórków kokosowych
- 100g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
2/3 czekolady roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem (przez ok. 5-7 min). Dodajemy kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe i roztopioną czekoladę. Mieszamy masę, aż będzie jednolita. Pozostałą 1/3 czekolady kroimy na drobne kawałeczki.
Tortownicę (23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ewentualnie można posmarować masłem i oprószyć mąką). Piekarnik nagrzewamy do temp. 150C (góra/dół; bez termoobiegu).
Masę wykładamy do tortownicy, układamy na wierzchu pokrojoną czekoladę. Pieczemy ok. 35min.

Naszym zdaniem do takiego ciasta idealnie pasują truskawki lub maliny, więc można je podać właśnie z tymi owocami. 
Przy użyciu mąki migdałowej (zmielonych migdałów) unikamy mąki pszennej, więc takie brownie jest bezglutenowe. Składniki na ciasto znajdziecie u nas w sklepie. Smacznego :)



Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz