Szukaj na blogu

Przepis na casteczka owsiane kokosowe - bez dodatku cukru

Przepis na casteczka owsiane kokosowe - bez dodatku cukru

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj kolejny przepis na zdrowe słodkości - łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ciasteczka owsiano - kokosowe z kawałkami czekolady (u nas gorzkiej). Ciasteczka nie zawierają cukru (u nas erytrol), są bez mleka. Jeśli zastosujecie płatki owsiane i mąkę bezglutenowe to spokojnie mogą je jeść osoby unikające glutenu w diecie.
Płatki owsiane są bardzo zdrowe i warto je wprowadzać do diety nie tylko pod postacią owsianki. 
Kształty ciachom nadawało u nas osiem małych rączek, dlatego każde ciacho ma inny kształt, inną wielkość, grubość i inną dekorację :) Ale takie własnoręcznie przygotowane ciacha smakują najlepiej - u nas dzisiaj świetnie sprawdziły się jako zawartość lunchboxa szkolnego i jako dodatek do porannej kawy :)

Jak zrobić domowe ciasteczka owsiane kokosowe bez dodatku cukru?

Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (może być mąka bezglutenowa)
- 2 szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki erytrytolu (erytrolu) lub innej naturalnej substancji słodzącej
- 1 duże jajko
- 1 i 1/4 kostki masła (250g) w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- u nas dropsy z gorzkiej czekolady jako dodatek, ale według mnie z rodzynkami, żurawiną albo orzechami też będą dobrze smakowały
- szczypta soli
(wszystkie składniki do kupienia u nas w sklepie)

Sposób wykonania:
Mąkę łączymy z sodą i szczyptą soli. 
Masło ubijamy mikserem z erytolem lub inną naturalną substancją słodzącą. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. 
Łączymy obie masy (suchą i mokrą) i dodajemy płatki owsiane (mieszamy) plus wiórki (mieszamy). 
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i ewentualnie dodajemy na wierzch kawałki gorzkiej czekolady albo rodzynki (jeśli dodajemy rodzynki lub orzechy, można je dodać już na etapie łączenia składników z wiórkami kokosowymi).
Pieczemy w piekarniku, w temp. 180° (II poziom od dołu, bez termoobiegu) przez ok 10 - 12 min (w zależności od wielkości ciasteczek - powinny złapać złotawy kolor).
Po upieczeniu poczekać aż wystygną i trochę stwardnieją.

Z podanych składników wychodzi ok 30 szt ciasteczek. Tradycyjnie po składniki zapraszamy do naszego sklepu

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz