Szukaj na blogu

Przepis na batoniki owsiane z daktylami i orzechami (opcja bez glutenu)

Przepis na batoniki owsiane z daktylami i orzechami (opcja bez glutenu)

- Kategorie Przepisy

Dzisiaj kolejny przepis na tzw. zdrowsze słodkości i przekąski, które w prosty sposób przygotujecie w domu. O niezwykłych wartościach płatków owsianych nie trzeba nikogo przekonywać. Jeśli dodamy do tego kilka naturalnych i również wartościowych składników, otrzymamy zdrowe batoniki, które można zjeść na drugie śniadanie, do kawy lub na deser. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska do lunchboxa a pokrojone w mniejsze kawałki będą jak popularne mini batoniki.

Składniki oczywiście znajdziecie u nas w sklepie - zarówno wersję tradycyjną jak i bezglutenową (linki poniżej artykułu).

Jak zrobić w domu owsiane batoniki z daktylami?

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki suszonych daktyli bez pestek 
1 łyżka wiórków kokosowych
orzechy nerkowca (mogą być rozdrobnione)
3 łyżki karobu (zamiennik kakao)
2 łyżki płynnego masła orzechowego

(można oczywiście eksperymentować ze składnikami i dodać np. rodzynki lub kakao zamiast karobu.. A może macie inne ukochane składniki, które uda się tu wkomponować?)
Zalecamy ugniatać lekko zwilżonymi wodą dłońmi.

Sposób przygotowania:
1. Daktyle posiekać na mniejsze kawałki. Jeśli są bardzo twarde, należy je namoczyć w gorącej wodzie co najmniej 30 minut.
2. Wszystkie składniki połączyć, wyłożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
3. Drugim arkuszem papieru do pieczenia nakrywamy wyłożoną masę i mocno dociskami palcami aby powstała równa warstwa.
4. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
5. Kroimy na batony i zjadamy do kawy.

Smacznego :)


Przepis przygotowany przez Kasię z kanału Bez Presji.

Powiązane posty

Udostępnij

Dodaj komentarz